• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

7 saveta kako da se izborite sa narcisoidnom majkom: Načini kako da stanete na put njenom ponašanju

B. P.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Primenite neke od ovih saveta da biste se vi na kraju krajeva dobro osećali

  • 0
roditelj, mama i ćerka, majka, ćerka, vaspitanje Foto: Shutterstock/fizkes

Često su deca pod pritiskom roditelja i ne žele da ih iznevere. Ponekad i ispunjavaju roditeljske želje koje oni ranije nisu uspeli da ostvare. Često se desi da roditelji, a najčešće majka, nije tu za dete onda kada je potrebna detetu.

Da li ste došli do zaključka da ste detinjstvo proveli u toksičnom raspoloženju i da su vaša osećanja sa majčine strane zanemarena? Priznajte da ne razumete baš najbolje svoje emocije i borite se da ih izrazite.

Uvek će mama da govori da je neko drugi bolji od vas, sebe će predstaviti kao kul mamu, a najgore je kad ostanete sami jer tada ste sami sa sobom i znate istinu.

Ovo su saveti kako da se izborite sa narcisoidnom majkom.

1. Pomerite granice

Kada imate narcisoidnu majku, nije dovoljno postaviti neke granice, već ih morate ojačati. Zbog poremećaja ličnosti, ona će često zanemariti sve što ste joj rekli, tako da morate biti sigurni da majka zna kada je prešla granicu.

Neće biti lako, ali ne možete joj dozvoliti da se pojavi na vašim vratima kako želi. Naravno, ne možete joj dozvoliti da vas smatra odgovornim za stvari koje se dešavaju u njenom životu, jer to nikako nije istina.

2. Ne reagujte emotivno

Šta god da radite, ne reagujte emotivno. Prilično će biti teško ne briznuti u plač kada vas omalovažava, ali ostanite jaki. Imajte na umu da ona samo želi da na neki način reagujete i neće stati dok joj ne date ono po šta je došla.

Ako ostanete mirni i razgovarate s njom ne pokazujući emocije, to će je zbuniti. Biće izbačena sa koloseka i ostaviće vas na miru. Znajte da će mama verovatno pokušati da vas izazove još jednom pre nego što odustane. Međutim, imajte na umu da narcisi ne odustaju u potpunosti od žrtve - jer im je potrebna.

Onda kada shvati da više ne može da vas kontroliše, može se naljutiti i pokušati da vas isprovocira. Ne dozvolite joj da pobedi.

3. Poštovanje

Tokom svake rasprave sa njom, morate se podsetiti da je ona vaša majka, bez obzira na sve. Poštujte je i unapred planirajte šta možete da kažete. Narcisi su prilično predvidljivi, tako da uvek možete imati spremno nekoliko opcija.

U slučaju da osećate da ona neće odustati od svađe, koristite prethodno planiranu rečenicu poput: "Hajde da se dogovorimo da se ne slažemo" ili: "Stvarno moram da idem, mama, kasnim". Znajte da to može da vam uštedi mnogo nevolja. Ne očekujte da će se ona izviniti za stvari koje vam je uradila. Verovatno nije ni svesna da vas povređuje, a možda čak i razvije kompleks žrtve.

Mama i ćerka, mama i dete, tinejdžerka Foto: Shutterstock

4. Ne dugujete joj ništa

Da, ne dugujete joj ništa. Ona je ta koja je odlučila da rodi, a vi ste njeno dete. Nikada ništa niste tražili, pa ne dozvolite da vas ubedi da ste u obavezi da joj uzvratite na neki način. Jedina stvar za koju joj možete odati priznanje je trauma sa kojom se sada suočavate, a ni to niste tražili.

Ne dozvolite da vas njena krivica navede da poverujete da ste odgovorni za njeno narcisoidno ponašanje i način na koji se ponašala prema vama. Ona pati od poremećaja ličnosti koji je bio prisutan mnogo pre nego što ste se pojavili, piše "Think a loud".

Pokušajte da se držite dalje od nje, barem emocionalno, ako ne možete da priuštite i fizičku distancu.

5. Pronađite sistem podrške

Ovo će biti težak posao za jednu osobu, pa zato pronađite jak sistem podrške. Obično vam drugi članovi porodice mogu pomoći, osim ako nisu njeni zli saučesnici. U tom slučaju, morate pronaći ljude kojima se možete poveriti i držati te prijatelje blizu.

Pokušajte da razgovarate sa bliskim ljudima o tome kroz šta prolazite jer možda neki od njih prolaze kroz isto, ili su već bili na vašem mestu.

Kada imate snažnu sistemsku podršku, oni će vas održati zdravim.

6. Potražite stručnu pomoć

Ako ste previše zabrinuti da vas prijatelji ili članovi porodice neće razumeti ili podržati, uvek možete potražiti stručnu pomoć. Ne smatrajte ovo nečim negativnim, radije zamislite ovo kao alat koji će vam pomoći da prekinete toksični krug.

Vaša majka se tako ponaša jer je verovatno odrasla i sa narcisoidnim roditeljem, pa ni njeno detinjstvo nije bilo dobro. Kada odlučite da zatražite pomoć, pomažete budućim generacijama da ne prolaze kroz istu stvar.

7. Vežbajte brigu o sebi

Najvažnije je da praktikujete brigu o sebi. Kada morate da naučite kako da se nosite sa narcisoidnom majkom, gubite pojam o tome ko ste zapravo. Zbog toga je važno da se držite malih rituala ili omiljenih hobija.

To neće biti lak zadatak, ali morate to da uradite sami. Morate biti svesni sopstvene vrednosti iako vas ona nikada nije pohvalila, niti istakla vašu pravu vrednost. Priznajte sva svoja osećanja i prihvatite da se vaša majka neće promeniti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Baka i deka ili vrtić: Šta je bolje za vaše dete i kada je ono spremno za kolektiv

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica