• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Učite ćerke da budu finansijski nezavisne kako bi mogle partnera da biraju srcem, bez egzistencijalnog straha

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuvajte se rodnih predrasuda u podučavanju

  • 0
mama i ćerka, razgovor mame i ćerke, roditelj, ćerka Foto: Shutterstock/fizkes

Ženska deca odrastaju na bajkama o princezama i gospodinu savršenom sa kojim će odjahati u suton - od knjiga, Dizni crtanih filmova do holivudskih romantičnih komedija, programirane smo da priželjkujemo život udvoje i "srećan kraj".  I svakako da u tome nema ništa loše, dokle god nas na tom istom putu nauče da je važno imati svoje ja, svoje obrazovanje, principe i svoju zaradu.

Nešto što je pre samo sto godina bilo nezamislivo, danas je postalo ultimatum ženske slobode. Da bi vaša ćerka sutra mogla da bira partnera isključivo srcem i da, ukoliko pogreši sa izborom, može da ode istog momenta bez straha za svoju egzistenciju - naučite je finansijskoj nezavisnosti.

A evo i šta kažu psiholozi na koji način možemo vaspitati žensku decu da budu finansijski nezavisna.

1. Počnite rano

Ne morate da čekate da vaše devojčice postanu tinejdžerke kako biste razgovarali o novcu sa njima. Čim dete bude moglo da govori, čita i broji, počnite sa osnovama o tome šta je novac i čemu služi u svakodnevnom životu. Važno je prilagoditi ove diskusije na način koji odgovara uzrastu.

Objasnite detetu koliko je novac važan za osnovne potrebe, kao i da svaka figura u domaćinstvu može da zarađuje - i da najveća svota zarade nije nužno rezervisana samo za muški rod.

2. Postavite ciljeve

Postizanje finansijske nezavisnosti podrazumeva razmišljanje unapred. Razgovor sa decom o postavljanju ciljeva je suštinska osnova za upravljanje novcem.

Mala deca mogu imati koristi od roditeljske podrške u identifikovanju specifičnog i relevantnog cilja, ali starija deca će verovatno imati nekoliko sopstvenih ideja.

Podržite njihove ideje, ali im dajte i objektivno mišljenje o istima. Pazite se kritike.

3. Vodite ih primerom

Vaše vlastite navike upravljanja novcem obično najviše utiču na decu. Dakle, angažovanje dece u zadacima koji zahtevaju novac, kao što su kupovina namirnica, plaćanje računa, planiranje predstojećeg putovanja ili donacija u dobrotvorne svrhe pokazuje vrednost novca i otvara mogućnost za razgovore na visokom nivou o novčanim stvarima.

Uključivanje vaše dece u ove razgovore može pomoći u ublažavanju anksioznosti oko razgovora o novcu i pomoći im da se osećaju uključenim u donošenje finansijskih odluka, omogućavajući im da razviju osećaj samopouzdanja i povezanosti.

Čuvajte se rodnih predrasuda u podučavanju, diskusijama i modeliranju novčanih navika za decu. Studija iz 2018. pokazala je da roditelji češće uče svoje ćerke o planiranju budžeta i štednji, a sinove o kreditima i izgradnji bogatstva. Postoji mnogo aspekata upravljanja nečijim finansijama, a dobro informisan pojedinac treba da bude izložen celokupnoj slici.

Mama i ćerka, mama i dete, tinejdžerka Foto: Shutterstock

4. Vežbajte, vežbajte, vežbajte

Šta je lekcija bez primene?

Zapamtite, plata od letnjeg posla ili pripravničkog staža omogućava mladoj osobi da počne da gradi navike koje može koristiti do kraja života. Obezbeđivanje sigurnog prostora za eksperimentisanje sa novcem je ključno. Mnoge finansijske institucije sada imaju alate za budžetiranje namenjene deci i tinejdžerima.

Roditeljima može biti teško kada njihova deca prave finansijske greške, ali to je neophodan korak u procesu učenja - kritičan za razvoj.

5. Nastavite razgovor

Finansijsko putovanje vašeg deteta nije kratkoročno. Imajte na umu da će biti mnogo stvari za istraživanje i kako budu stariji, vaša uloga se može promeniti sa vaspitača na "trenera". Razmislite o postavljanju otvorenih pitanja kako biste podstakli rešavanje problema, inspirisali ih da pažljivo istražuju; uključite se u razgovore o drugim faktorima kao što su izgledi za posao i kako tržište funkcioniše.

Konačno, važna stvar koju majke mogu da urade je da budu finansijski samopouzdane. Ako postoje novčana pitanja kojima se još niste pozabavili, nema boljeg dana od danas. I zapamtite, finansijska nezavisnost ne znači da ne možete tražiti pomoć od finansijskog stručnjaka kako se vaše potrebe ili ciljevi menjaju, prenosi "Jpmorganchase".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Zašto deca lažu i šta kada ih uhvatimo u laži?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica