• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izložba koja jezu pretvara u mir: "Timor Mortis: Strah od smrti" menja pogled na prećutanu temu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Smena emocija dok spoznajete tradicije Srbije, vlaškog naroda i Meksika

  • 0

U jednoj sobi nalazi se sanduk, nadgobrni spomenici, kolac i crveni konac, a već na sledeći pogled ugledaćete cveće, išarane lobanje, fluoroscentne desene - gde se nalazi ova neobična prostorija?

U utorak 23. januara Etnografski muzej otvorio je vrata novoj izložbi, čiji sam naziv privlači pažnju - "Timor Mortis: Strah od smrti".

Iako bi mnogi sam naziv opisali kao "mračan", jer sadrži reč od koje većina beže mislima, ali je drži podalje i od izgovora. Ali, da li je u stvari ovo "mračna" tema?

(Ne) plašiš se smrti?

Autor izložbe Saša Srećković se oko godinu i po dana bavio osmišljavanjem ove postavke. Kako navodi, ova postavka je protkana psihološkim, ali i sociološkim tezama, prisutnim u svakodnevnom životu svakoga.

- Pravo je pitanje upravo to - da li je ovo mračna tema? Na prvu loptu svakako jeste, međutim mrak je vrlo često svuda oko nas, a najviše u ljudskim glavama i dušama, nažalost.

Godinama sam imao ideju da uradim izložbu na ovu temu. U prvo vreme nisam povezivao sam strah, kao osećanje sa ovom temom, a onda, kada sam pre nekoliko godina zadužio tu zbirku o raznim verovanjima i narodnih običaja, onda sam pomislio da se etnologija, kao i antropologija, u velkoj meri bavi smrću, običajima u periodu oko, pre i nakon smrti - opisuje nam Srećković i dodaje:

- Za samu izložbu smo se trudili da bude provokativna i interaktivna, da što više sa posetiocima "komunicira" na tu temu, zato što ne postoji čovek koji nije zainteresovan za tu temu, čak iako je to često neizrečeno.

Izložba Strah od smrti - Timor Mortis, Etnografski muzej Foto: Nikola Tomić

Izložba je "prošarana" eksponatima i vizuelnim prikazima shvatanja pojma smrti u različitim tradicijama i kulturama. Prikazana je raznolikost odnosa zajednica prema ovoj prirodnoj pojavi i njihovi običaji i rituali koje primenjuju kada je u pitanju "tema od koje svi beže".

Prostor je ispunjen predmetima poput sanduka, spomenika, ali i širokim prikazom raznih sredstava, koji vekovima služe ljudima kao amajlije. Međutim, na vrlo interesantan način vas priča vodi kroz nama poznate amajlije i tradicije, kao što je krst ili crveni konac, preko običaja vlaške tradicije, ali i meksičke.

Sasvim drugačije "smrti" u jednoj prostoriji

U saradnji sa ambasadom Meksika, autor ove izložbe pozabavio se sasvim drugačijim pogledom na ovu temu, koju neguje narod iz Meksika.

Kada smo sa razgledanja nama poznatih predmeta i čitanje njiovih priča prešli na drugi kraj prostorije, tamo nas je dočekala prava šarena i živopisna postavka. U pitanju je bio deo meksičke tradicije koja, kako nama objašnjava Saša, neguje neverovatno vedar duh po pitanju ove teme. Imaju jedan sasvim drugačiji sociološki pristup i nije tema od koje se beži. Tu je da veliča upokojenu dušu i ovaj narod prihvata sasvim racionalno smrt kao prirodnu i uobičajenu pojavu.

Saša nam otkriva da u svemu tome učestvuju i deca od najmlađeg uzrasta. Odmalena ih upoznaju sa ovom temom, dok kod nas to obično ostaje na tome da decu "čuvamo tih strašnih stvari". Autor ističe da smatra da je to možda i jedan od najboljih i zrelijih pristupa ovom sastavnom delu života.

Horor filmovi i video-igre 

Pored veoma originalnih i pažljivo izloženih predmeta, postavka je obuhvatila i današnji prikaz smrti kroz jedan "nametnuti savremeni prozor" - film i video-igre. Filmska industrija se poigrala sa strahom čoveka i sliku o smrti pretvorila u uznemirujuće scene u horor filmovima i video-igrama, koje su veoma brutalne i nemilosrdno prikazuju smrt na najstrašnije načine. Tome možemo pripisati i nesvesno "guranje" dodadtnog straha od jedne prirodne pojave.

Izložba traje do mata 2024. godine i možete je posetiti svakog dana, osim srede, od 10 do 20 časova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ekipa portala Ona.rs posetila Muzej paranormalnog u Beogradu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica