• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Razgovarala sam sa timom "Novak Đoković Fondacije" i saznala: "Ljubav koju pružate detetu se ne može odložiti"

Vreme čitanja: oko 5 min.

Od rođenja do šeste godine je period velikih mogućnosti za psiho-fizički razvoj dece i sve što se propusti u ovom periodu teško je nadoknaditi

  • 0
Vrtić Čarolija, Novak Đoković Foundation, Razvojni centar za roditelje Foto: Nikola Anđić

Posvećenost roditelja deci je neprikosnovena, urođena, ali principi roditeljstva vremenom se menjaju. Roditelji se edukuju, sa željom da svojoj deci i sebi obezbede najkvalitetnije odnose. O izazovima roditeljstva i važnom, nenadoknadivom periodu u životu deteta želela sam da saznam više, te sam odgovore potražila na proverenom mestu - u Novak Đoković Fondaciji.

Zanimalo me je sa kojim izazovima se najčešće susreću u Centrima za roditelje, kao i koje poteškoće roditelji najviše iskazuju.

- Roditelji imaju različite izazove sa kojima se susreću - kako reagovati u emotivno "obojenim" situacijama kada deca ispoljavaju različita osećanja kao što su ljutnja, strah, tuga; kako “kontrolisati” sopstvene emocije i na koji način upravljati njima; kako dati odgovore na teške situacije koje se dešavaju bliskim članovima porodice, kao što su hronične bolesti ili smrt; kako nagrađivati, pohvaljivati, upravljati u situacijama kada deca ispoljavaju neprihvatljivo ponašanje.

Iz Novak Đoković Fondacije ističu da roditelje takođe zanimaju i situacije kao što su nesporazumi između braće i sestara, koje su najdelotvornije strategije kada su deca izbirljiva sa hranom i kako se nositi sa prekomernom upotrebom elektronskih uređaja.

S obzirom na to da su pioniri u ovakvom pristupu uzročno-posledične veze između roditelja i deteta, otkrili su mi na koji način su uvideli da postoji potreba za edukativnim programom u našoj zemlji - šta je bila inicijalna kapisla.

- Kada je osmišljavan program “Podrška, NE perfekcija” stručni tim Novak Đoković Fondacije krenuo je od relevantnih istraživanja u oblasti roditeljske uloge i rezultata istraživanja u istoj oblasti. Pošli smo od činjenice da su roditelji i staratelji najvažnije osobe u životima svoje dece i da kao takvi imaju najveći uticaj na njihov razvoj. Od rođenja do šeste godine je period velikih mogućnosti za psiho-fizički razvoj dece, ali u isto vreme i period izazova. Sve što se propusti u ovom periodu teško je nadoknaditi.

Vrtić Čarolija, Novak Đoković Foundation, Razvojni centar za roditelje Foto: Nikola Anđić

- Pored toga, roditelji i sami izjavljuju da im je potrebna veća podrška za vaspitanje dece. Vaspitni postupci koje roditelji praktikuju utiču na ostvarivanje njihovih potencijala, a činjenica potvrđena istraživanjem da 45 odsto dece uzrasta od jedne do četrnaest godina doživljava nasilno vaspitanje (Unicef, 2020) od strane svojih roditelja, govori koliko je važan rad sa brižnim odraslim osobama - govori NDF tim.

Razbijanje generacijskih trauma

Naši preci, pa čak i naše bake ili roditelji milenijalaca, verovali su u ustaljen princip roditeljstva. Da li konačno dolazi do buđenja društva? Da li roditelji shvataju da je vreme za promenu i da se roditeljstvo uči?

- Naše društvo je još uvek polarizovano po tom pitanju. Postoji jedna grupa roditelja koja je vrlo osvešćena po pitanju učenja o svom roditeljstvu, ali i druga grupa koja funkcioniše po principu da je roditeljstvo savim prirodna stvar ili po principu “šta meni fali”...

- Ono što se može primetiti jeste trend povećanja broja roditelja koji su spremni da investiraju u svoje roditeljstvo kroz menjanje paradigme po kojoj se roditeljstvo tiče dece; npr. podržati rani razvoj u najvećoj meri značilo je uključiti dete na što više dodatnih aktivnosti - školice sporta, engleski, folklor, balet ka paradigmi da se roditeljstvo tiče roditelja.

- Značajan broj roditelja upravo govori o potrebi da se ''oslobodi'', odnosno revidira, preispita obrasce ponašanja i modele koje su u svoje roditeljstvo uneli iz svojih porodica porekla. To je naročito uočljivo kod roditeljskih parova, kada osveste kako su različite ideje, viđenja, pristupi u rešavanju različitih svakodnevnih situacija u roditeljstvu ili kreiranju vaspitnih stilova i strategija - u velikoj meri efekat različitih transgeneracijskih obrazaca.

Vrtić Čarolija, Novak Đoković Foundation, Razvojni centar za roditelje Foto: Nikola Anđić

NDF tim objašnjava da kada roditelji porede svoje vaspitanje i odrastanje sa onim koje žele da pruže deci, često govore o tome kao o "sudaru svetova", ali sve više njih ima potrebu da “radi” na svom roditeljstvu kroz različite forme: čitanje različite literature, praćenje webinara, predavanja.

- Ono o čemu se može govoriti jesu efekti, tj. u kojoj meri takvi modeli podrške imaju “transformativnu moć”, odnosno predstavljaju odgovor na upravo uočenu potrebu roditelja da iskorače iz transgeneracijskih obrazaca. Odgovornost celog društva jeste da ponudi roditeljima upravo ovakve programe i stvori uslove da oni budu dostupni što većem broju roditelja.

O samom Centru

Vrtić Čarolija, Novak Đoković Foundation, Razvojni centar za roditelje Foto: Nikola Anđić

Za kraj upitala sam ovaj tim hrabrih, inovativnih stručnjaka na koji način funcionišu njihovi centri, da li se nalaze u sklopu preškoskih ustanova i da li roditelji imaju veće poverenje u ustanove, ukoliko ih bolje upoznaju kroz njihov Centar?

- Uglavnom se nalaze u okviru predškolskih ustanova. Npr. Centar u Pančevu je lociran izvan prostora vrtića, tj. kao fizički izdvojena prostorna jednica, a Centar u Petrovcu na Mlavi funkcioniše u okviru Gradske biblioteke. Iskustva iz prethodnog perioda, pokazala su da su u odnosu na lociranje vrtića kao mesta za realizaciju programa, uglavnom u njega uključivali roditelji dece koja pohađaju taj vrtić. Na ovaj način se čini da je mogućnost uključivanja u Program postala veća, tj. da su roditelji iz svih vrtića bili otvoreniji, spremniji da se uključe u Program - zaključio je NDF tim.

Otvoren 15. Centar za roditelje

Novak Đoković Fondacija i Generali Osiguranje Srbija juče su, u okviru vrtića Čarolija pri Predškolskoj ustanovi „11. april“ na Novom Beogradu, otvorili 15. Centar za roditelje i time nastavili svoju misiju pružanja podrške roditeljima i unapređenju obrazovanja dece.

Od svog osnivanja, Novak Đoković Fondacija radi na dobrobiti dece i do sada je izgradila, rekonstruisala ili opremila 58 vrtića, kao i 15 Centara za roditelje, koji su pokrenuti sa ciljem pružanja podrške roditeljima u raznim aspektima odgoja i vaspitanja i pomoć u suočavanju sa izazovima roditeljstva.

- Kroz naše radionice u okviru programa "Podrška, ne perfekcija" do sada je prošlo više od 2.000 roditelja, a njihovi utisci i iskustva samo su potvrda da smo na pravom putu i ohrabruju nas da nastavimo našu misiju. Osnaživanje roditelja i staratelja u najzahtevnijoj životnoj ulozi naizgled je mali, ali važan korak u izgradnji zdravog društva - rekla je Maja Kremić, nacionalna direktorka Novak Đoković Fondacije.

Ona je istakla da je ovaj program drugačiji jer uključuje roditelje direktno u scenario, kao i da je Beograd izazov jer je veliki grad u kome deca brzo odrastaju i roditelji nemaju vremena, ali je veza između roditelja i deteta od krucijalnog značaja i na njenom unapređenju je važno raditi.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Zašto deca lažu i šta kada ih uhvatimo u laži?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica