• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 znakova da vam je dete pametno: Prepoznajte na vreme talenat i negujte tu ljubav u mališanu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemojte sputavati naslednika u njegovim željama

  • 0
dete, pametno dete, pamet, mali naučnik, naučnik

Foto: Shutterstock/David Pereiras

Kada dobije dete, svaki roditelj misli da je baš njegovo dete posebno. Svaki trenutak služi samo da se dodatno potrvde vaša uverenja da je ono genije iako su nadareni samo u vašim očima.

Ipak, postoje neke naznake koje mogu pokazati da je vaše dete pametno, piše "Romper". I da odvedete dete na test inteligencije, ono može da pogreši.

1. Pamćenje mu je izuzetno

Ovo je rani znak inteligencijem a novorođenče sa naprednim memorijskim veštinama može da se seti gde je igračka bila skrivena ili može da prepozna lica i lokacije, znajte da je dobar znak.

2. Imaju "pogled"

Možda mislite da vaša beba samo gleda u daljinu, ali znajte da možda tako razvija veštine fokusiranja. Dr Debora Ruf, konsultant za obrazovanje, istakla je da pametnija deca počinju da gledaju i obraćaju pažnju ranije u životu nego što mi odrasli to mislimo. Toliko upijaju iz svog okruženja da odrasli budu iznenađeni onim što bebe već znaju.

3. Juri za starijom decom

Sigurno je da ste primetili da vaš mališan u parku trči za nešto starijom decom pa i odraslima. Nadarena deca više vole društvo starije dece i odraslih, jer ne samo da se osećaju prijatno mešu njima, već žele i da nešto nauče.

4. Bogat rečnik

Jezičke veštine su jako bitne u vaspitanju i odrastanju dece, pa ukoliko primetite da koriste neke fraze ili rečenice koje su "teške" i nerazumne za njegovu dob, verujte da vam je dete pametno.

5. Slab san

Bez obzira da li imate bebu ili malo starije dete, ukoliko ono malo spava zapravo bi moglo da bude pokazatelj da je dete nadareno, jer ovakva deca obično slabo spavaju pošto je njihov mozak toliko stimulisan da je teško zaspati.

6. Obožava nove stvari

Da li ste primetili da vam je dete izuzetno fokusirano na određenu temu ili voli da uči o određenim oblastima interesovanja? Šta god to bilo u pitanju, pokazatelj je da je vaše dete nadareno, a posebno ako voli da rešava mozgalice i ostale zagonetke. To je rani znak pokazatelja inteligencije.

7. Nadarena deca = nadareni roditelji

Iako to nije jedini faktor, nikako ne treba zaboraviti da geni igraju veliku ulogu u detetovoj inteligenciji. Dakle, ako se vi kao roditelj ističete u određenim stvarima ili temama, velike su šanse da i vaše dete krene tim stopama.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mali Uroš je čudo od deteta: Dečak osmislio pametnog robota koji će od koristi čovečanstvu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica