• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li dvojezičnost utiče na razvoj govora deteta i moraju li blizanci da progovore u isto vreme

O. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U dvadesetoj i sedmoj epizodi podcasta "Roditeljstvo u fokusu" Tijana Gojković razgovara sa Marinom Savić, logopedom, koja daje odgovor na pitanje da li dvojezičnost utiče na razvoj govora deteta

  • 0

Kako izgleda razvoj govora dece u kući u kojoj roditelji govore dva jezika, a možda žive u zmelji u kojoj se govori treći  jezik? Koliko je to za dete povoiljno ili pak ne, šta kažu stručnjaci?

U dvadesetoj i sedmoj epizodi podcasta "Roditeljstvo u fokusu" Tijana Gojković razgovara sa Marinom Savić, logopedom, koja daje odgovor na pitanje da li dvojezičnost utiče na razvoj govora deteta.

Prema rečima naše sagovornice, dvojezična deca prolaze kroz iste etape razvoja govora kao i jednojezična deca. Tako se negde od drugog meseca očekuje gukanje, nešto kasnije dolaze do vokalne igre, a oko šestog meseca očekuje se pojava brbljanja. To isto se očekuje i za jednojezičnu i za dvojezičnu decu. Nakon toga dolazi do provere prve reči. Kod dvojezične dece prva reč može biti neznatno odložena, ali i dalje prati razvojne jetične norme, od desetog do petnaestog meseca.

Kompletan razgovor Tijane Gojković i Marine Savić pogledajte u videu na početku teksta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šta sve teba da znamo pre slanja deteta na rekreativnu nastavu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica