• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čovek odbio da bude kum detetu svog najboljeg prijatelja zbog "smešne" liste zahteva

M. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvobitno oduševljenje se pretvorilo u šok kada mu je stigla koverta sa pravnim ugovorom i dugom listom suludih zahteva

  • 0
Katoličko krštenje Foto: Shutterstock

Jedan muškarac dobio je etiketu da je "sebičan", nakon što je odbio da bude kum na krštenju deteta dugogodišnjih prijatelja, koji su mu dostavili pravno obavezujući ugovor i "smešnu" listu zahteva koji su podrazumevali njegovo kumstvo.

Anonimni čovek opisao je na forumu "Reddit", kako prenosi "Mirror", da su on i njegova supruga pre oko devet godina upoznali par sa kojim su se čvrsto sprijateljili i da je oduševljeno prihvatio kada je bio zamoljen da bude kum njihovom detetu.

Međutim, situacija je dobila neočekivani obrt kada je ostao zapanjen nakon što mu je isporučen koverat sa pravno obavezujućim ugovorom i dugačkom listom različitih prohteva koji podrazumevaju to "kumstvo", uključujući i zahteva da - postane katolik i pokloni detetu skoro 21.000 evra.

- Prijatelj me je pitao da li bih bio Džejnin kum. Oni su katolici. Bio sam počašćen, a moj prijatelj je bio oduševljen. Sutradan mu je doneo koverat sa nekim papirima. Nakon što je otišao, pogledao sam o čemu se radio, i to je bio pravni ugovor koji sam morao da potpišem da bih bio kum - prenosi ovaj čovek.

Katolično krštenje Foto: Shutterstock

Pomislio je da je to malo preterano, ali je ipak pročitao.

- Ispostavilo se da ima mnogo stvari koje moram da uradim kao kum. Na primer, da idem na svaki katolički događaj na kome Džejn prisustvuje, od krštenja, preko ispovesti. Znam da su to normalni događaji za život katoličkog deteta i nije veliki problem. Ali onda ulazimo u sulude stvari. Između ostalog moram da razmislim o tome da "postanem katolik", moram da dam poklon od najmanje 500 evra za svaki od ovih događaja, a stoji i da na datume poput rođendana i Božića, pokloni moraju da budu samo u gotovini i preko 250 evra - navodio je zatečeni čovek.

A kako kaže, zahtevi postaju "još gori".

- Od mene se očekuje da uštedim najmanje 25.000 evra (preko Džejnovih 18 godina) i da to odvojim za njenu buduću školarinu na fakultetu. Njeni roditelji će obezbediti ostatak. Ozbiljno?!? - pita se nesuđeni kum i nabraja da lista dalje uključuje razne stvari, kao što je spremnost da otkažem sve planove koje ima ako im treba da čuva Džejn ili ukoliko odu na odmor (izgleda da Džejn ne može da ide?).

- Mnoge druge stvari na listi bile su glupe ili nisu bile velika stvar (kao što je provoditi vreme sa njom jednom nedeljno) - dodaje.

Čovek je ispričao kako je potom nazvao svog prijatelja i objasnio mu da ne može da potpiše takav prezahtevan ugovor što je njegovog prijatelj ubrzo naljutio.

- U suštini mi je rekao da misli da sam "dobar momak", ali je bilo očigledno da sam sebičan. Od tada je blokirao moj broj i moju e-poštu. Njegova žena takođe. Pošto je on okončao stvari, iseckao sam papire koje mi je dao u kesu i ostavio ih u njegovo poštansko sanduče. Šteta što je uništio prijateljstvo zbog smešnih zahteva. Rekao sam mu da mu opraštam bez obzira na sve - zaključio je objavu.

Nakon što je priča podeljena na forumu, korisnici Reddita su se bacili na komentarisanje i nevericu.

- Čekaj, ozbiljno? Zvuči kao da misle da ste budala i da žele da vas iskoriste kao besplatan bankomat - napisao je jedan forumaš, a drugi mu se pridružio: - Oni žele da prikupite najmanje 25 hiljada evra za budući fond za koledž? Ne, ne, oni žele da samo platite za njihovo dete dok oni mogu da troše sopstveni novac na šta god žele.

Svi su se složili da su zahtevani iznosi zaista iracionalni.

- Niste odbili da postanete Džejnin kum već da potpišete suludi i potpuno neprihvatljiv "ugovor". To nije normalna uloga za kum po bilo čijoj tradiciji - podržao ga je jedan pratilac.

- Nikada nisam čuo da kum daje toliko novca na svakom događaju i zaista ne bi trebalo da se čude što niste prošli kroz to - usledio je još jedan komentra, na šta su se i ostali nadovezali: - Većina ljudi ne bi mogla da izdrži taj finansijski teret i to će vaši prijatelji naučiti na teži način. Žao mi je što je ova situacija uništila vaše prijateljstvo i nadam se da će uvideti koliko su oni sebični.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Katoličkom svešteniku usred mise devojčica "bacila petaka", nije mogao da zaustavi smeh!

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica