• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta uzrokuje tamne podočnjake kod dece? Ne, nije gledanje u ekran

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi roditelji odmah zakazuju pregled kod lekara kada se pojave podočnjaci, ali najčešće nemaju razloga za brigu

  • 0
devojcica dete deca Foto: Pexels/Gustavo Fring

Ako ste zabrinuti da vaše dete izgleda umorno, velike su šanse da to nema nikakve veze sa nedostatkom sna, obavezama u školi ili gledanjem u ekran. Postoji toliko mnogo razloga zašto vaše dete može imati podočnjake - a doktor je uverio roditelje da većina njih uopšte nije "razlog za zabrinutost".

Međutim, u retkim slučajevima, to može ukazivati da postoji osnovni problem sa zdravljem vašeg deteta, tako da je uvek važno da budete svesni svih potencijalnih uzroka pojave ovih krugova u okoloočnoj regiji ili bilo kakvih promena u njihovom izgledu.

Podočnjaci se obično povezuju sa nedovoljno sna, međutim, stručnjak je objasnio da to zapravo uopšte nije slučaj, i da su mnogo češći pod uticajem genetike.

Obično su povezani sa malo većim protokom krvi u venama ispod kože ispod očiju. Oni su uočljiviji kod dece jer se tamnija krv u venama ističe ispod njihove mekane prozirne kože. Boja krugova ne znači ništa posebno - braon, ljubičasta ili plava - to je više odraz boje kože i dubine krvnih sudova. Ponekad se tamnija boja može odnositi na pigmentaciju kože ili pege.

Stručnjak doktor Sem Hej, koji je pisao za "Kidspot", objasnio je da mnogi roditelji odmah zakazuju pregled kod lekara kada se pojave podočnjaci, ali da najčešće nemaju razloga za brigu.

dete deca Foto: Pexels/Alexander Dummer

Tamni krugovi ispod oka mogu biti uzrokovani alergijskim reakcijama kao što su peludna groznica, dehidracija, izlaganje suncu, pa čak i uske naočare za plivanje, ali dr Hej objašnjava da je genetika glavni faktor u igri.

Retko, neka vrsta nutritivnog nedostatka može da igra ulogu u pojavi podočnjaka, ali stručnjak objašnjava da se testovi krvi obično ne rade u ovom slučaju, dok sumnja na nedostatak B12 ili gvožđa zahteva detaljan pregled sa pedijatrom.

- Suština je da su tamni podočnjaci veoma česti kod dece i retko su uzrok zabrinutosti. Postarajte se da deca jedu uravnoteženu ishranu i svaki dan nose flašu sa vodom u školu kako bi ostala dobro hidrirana - zaključuje stručnjak.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako odgajati decu bez ekrana

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica