• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čarobne niti tradicije: Otkrijte motive naše tradicije na izložbi jastuka u Beogradu

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vezeni jastuci, delo vrednih žena raznih krajeva Srbije, jesu umetnička dela, a ne samo komadi nameštaja

  • 1
Jastuci, Etno Mreža Foto: Etno Mreža

U srce Beograda sinoć je stigla raskošna izložba jastuka sa heklanim motivima, oživljavajući tradicionalne veštine na jedinstven način. Domaćin ovog događaja bila je Etno mreža, krovna asocijacija proizvođača rukotvorina iz cele Srbije.

Ovi jastuci, delo vrednih žena iz raznih krajeva Srbije, tako su postala prava umetnička dela a ne samo komadi nameštaja.

Njihova priča seže od šarenih geometrijskih šara inspirisanih čuvenim ćilimima iz Pirota, Stapara i Sjenice-Peštera, do ručno izrađenih kićanki i delikatnih cvetnih motiva. Ručno vezene jastučnice ne samo da krase enterijere najprestižnijih beogradskih hotela, već su postale sinonim za tradiciju, eleganciju i toplinu.

U osnovi svake heklane jastučnice leži bogatstvo etnoloških simbola, a ručno vezeni elementi poput cveća i geometrijskih ornamenata donose notu autentičnosti i izuzetnosti.

Ne tako davno, vezeni jastučići su činili sastavni deo devojačke spreme, simbolizujući sreću i prosperitet porodice. Danas, oni predstavljaju ne samo dekorativne komade, već i posebne poklone koji nose poruku tradicije i elegancije.

Zlatovez i pliš sa sofisticiranim vezom na tkanju unose dodatnu dozu luksuza i elegancije u svaki prostor. Dekorativni i podni jastuci postaju izvanredni poslovni ili lični pokloni, noseći sa sobom autentičnu oznaku porekla i poruku topline.

Njihova unikatnost leži u činjenici da čine dekorativni element u poslovnim prostorima, istovremeno dodajući efektan detalj u prostoru za prijem gostiju i salama za sastanke. Ova izložba nije samo prilika da se dive lepoti ručno izrađenih jastučnica, već i da se otkrije priča o nasleđu i tradiciji koja traje vekovima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Čuvarke tradicije: Majstorke pustovanja Srbije i BiH

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • mina

    17. maj 2024. | 12:40

    Moja terasa je bila u boho stilu i ove godine sam se odlučila na promenu i na detalje u tradicionalnom stilu od jastuka do bakinih starih šustikli, svima se sviđa, a xenonlight spoljna rasveta je dala dozu romantičnisti.

    Podelite komentar