• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Ostalo mu je još par nedelja života: Zahvaljujući AI njegova porodica će moći zauvek da razgovara sa njim

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Majkl Bomer je smrtno bolestan čovek koji je uneo svoja sećanja i glas u program veštačke inteligencije kako bi njegova porodica mogla da komunicira sa njegovom digitalnom verzijom kada umre

  • 0

Dani Majkla Bomera su odbrojani, ali njegovo prisustvo će da se nastavi - zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

Život ovog 61-godišnjeg softverskog dizajnera iz Berlina, u Nemačkoj, okrenut je naglavačke kada je pre dve godine dobio razornu dijagnozu raka debelog creva. Posle mnogih procedura, uspona i padova, ovaj suprug i otac četvoro dece pomirio se time da mu je preostalo još svega nekoliko nedelja života.

Međutim, iako njega više neće biti, njegova porodica možda nikada neće morati da se pozdravi sa njim. Bomer, naime, pedantno unosi svoja intimna sećanja, obrasce govora i svoje sveukupno znanje sofisticirani AI program. Osim što je prvi takve vrste, ovaj program se i ubrzano završava zbog Bomerovog isteka vremena.

Nedelje testiranja veštačke inteligencije pokazale su da može uspešno, veoma precizno da racionalizuje i govori onako kako bi i Bomer to radio.

Kada je u pitanju njegova odluka da direktno unese svoj lik u kompjuter, ovaj čovek kaže da je razlog za to jednostavan. Kako navodi, ono što će mu najviše nedostajati je pričanje svojim najmilijima o životu, društvu i istoriji - uloga koju Bomer ceni kao patrijarh svoje porodice.

- Ovo mi daje priliku da svoja sećanja ostavim u trezoru - objašnjava Bomer za "NY Post": - Sada sam veoma tužan što ne mogu da nastavim da budem tu za svoju porodicu, i što neću moći da budem onaj kod koga će deca i unuci da dolaze i traže da im "objasnim svet". Želim i da im ovo ne samo ublaži bol od mog odlaska, već da im možda svojim glasom dam savet u onim trenucima kada im to bude najpotrebnije.

Sada, kroz ovu tehnologiju u nastajanju, on može da uradi upravo to - zauvek.

- To mi daje, da tako kažem, neku vrstu zatvaranja - zaključuje Bomer.

Početak besmrtnosti?

Sve je počelo u martu kada je Bomer objavio emotivnu poruku na društvenim mrežama, otkrivajući da mu vreme ističe. Ta objava privukla je pažnju njegovog starog prijatelja i kolege, Roberta Lokašija, osnivača javno trgovane AI usluge LivePerson. I sam motivisan gubitkom sopstvenog oca - Lokašija je proveo godinu dana razvijajući "Eternos.life", AI program koji omogućava ljudima da komuniciraju sa digitalnom replikacijom voljenih osoba kroz njihov glas i reči.

Format prilagođen korisniku je praktično identičan pisanju upita sa ChatGPT-om, samo što odgovori dolaze i u tekstu i u govoru, revolucionarni koncept za koji je mislio da će pomoći da se izleče i uteše oni koji tuguju zbog gubitka voljene osobe.

Čuvši za Bomerovu nesrećnu sudbinu, Lokašio se obratio svom dugogodišnjem prijatelju i postavio mu istorijsko pitanje: Da li bi želeo da budeš ovekovečen u veštačkoj inteligenciji? Odogovor je, bez oklevanja, bio - "da".

- Ja nisam tip koji piše memoare. Ja sam čovek tehnologije, volim je i video sam šta može da uradi u prošlosti. Zato sam i potpuno oduševljen ovom prilikom - ističe Bomer koji se, znajući da će biti digitalno sačuvan, teši činjenicom da je "Eternos.life" obezbeđen program kome mogu pristupiti samo voljeni kojima je to odobreno.

Njegov prijatelj objasnio je prepreke na koje su naišli.

- Morali smo da konstruišemo dve stvari. Jedna je, kako da "uhvatimo sve od te osobe? I moj tim je morao da ubrza razvoj kako bi završio ceo proces dok je Bomer još živ - rekao je Lokašio.

Kako čovek postaje mašina

Snimajući svoja sećanja, Bomer je do sada ostavio zapis o svom životu od škole do odrasle dobi. Podaci koje je izneo variraju od njegove lične istorije do mnogo intimnijih trenutaka, kao recimo način na koji je zaprosio ženu.

- Drugi deo je što dobijamo i oko 300 vokalnih fraza, što je ono što ga čini veštačkom inteligencijom - objašnjava Lokašio. Naime, Bomer bi čitao fraze sa specifičnim emocionalnim infleksijama tako da zvuči drugačije govoreći nešto poput: "Zatvori vrata!" u odnosu na, recimo: "Volim te!"

On i cela njegova porodica oduševljeni su time kako je program uspeo precizno da uhvati njegovu suštinu.

- Dok smo radili prvi test veoma rano u procesu moja žena je uzviknula: "Hej, ovo si ti!" - ispričao je Bomer.

Lokašio je objasnio da AI radi u tri dela - priča o životu i vremenu Bomera; dozvoljava njegovom virtuelnom ja da savetuje one koji komuniciraju sa njim, i treći "maštovit" način da ispriča recimo priče za laku noć ili da piše stvari poput dirljivih pesama svojoj ženi. .

- Niko nije učestvovao u tako sofisticiranom programu u meri u kojoj je Bomer - rekao je Lokašio koji ističe da tehnologija veoma brzo napreduje: - Na kraju ćemo preći na njega u video formatu, kao stvarnu osobu. Ali zbog visokog kvaliteta koji želimo da postignemo za sada radimo samo na glasu.

Postoje i drugi programi veštačke inteligencije posvećeni zauvek memorisanju ljudi, ali Eternos.life je rekao da će biti prvi koji će koristiti mašinsko učenje za stvaranje razuma kao što bi to učinio njegov korisnik.

Kompanija je takođe istakla da program ima dovoljno intuicije da održi vrednosti kojih se osoba pridržavala tokom svog života, u suštini omogućavajući osobi da živi u digitalnom formatu.

Sledeća faza je da kada se Bomerov AI "priseća" priča o njegovom životu, paralelno prate fotografije i video snimci koji se prethodno unose i prate tekst i glas. Tako će se stvortili veštački inteligentna neuronska mreža koja otelotvoruje subjekt.

Lokašiov cilj kada proizvod bude u potpunosti lansiran je da ljudi unose anegdote tokom svog života, kao vid dnevnika koji planiraju da ostave iza sebe.

Lekovita moć tehnologije

Ovaj projekat je bio blagoslov za Bomera i njegovu ožalošćenu porodicu. Iskustvo je takođe postalo poseban trenutak povezivanja sa njegova dva biološka sina, 30-godišnjim Jakobom i 24-godišnjim Antonom, jer su ostali potpuno oduševljeni onim šta su sve naučili od oca.

- Primorani smo u ovu situaciju i našli smo mnogo zabave u otkrivanju malih stvari o meni, za koje oni još nisu znali - rekao je Bomer.

Njegova supruga Anet, sa druge strane, planira da traži od ovog programa da joj objasni stvari kao da je njen muž još prisutan u sobi. Na primer, šta da radi sa problemima sa automobilom.

- Možda ću i njegov AI naterati da mi piše pesme - rekla je Anet za program koji je dizajniran i da njegovi budući unuci upoznaju dedu.

Ranije ovog meseca, Bomer je proslavio svoj 61. rođendan, a na zabavi su se pojavile stotine prijatelja od kojih su mnogi došli sa predlozima i sećanjima šta bi moglo još da se doda za AI.

- Vrlo je jednostavno. Imao sam fantastičan život. Imam sjajnu ženu. Prihvatam svoju sudbinu. Iako sam osoba koja umire, čoveče, ovo je zaista dobar osećaj - komentariše Bomer svoju ulogu u istoriji veštačke inteligencije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kloniranje glasa veštačkom inteligencijom: Koliko zapravo zvuči kao prava osoba?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica