• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

7 saveta kako da vam lakše padne preseljenje roditelja u vaš dom: Život u zajednici ne mora biti opterećenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz razne situacije možete izvući maksimum

  • 0
majka i sin, majka, sin, roditelj i dete Foto: Shutterstock/fizkes

Kada smo bili mali, naši roditelji su vodili računa o nama, starali se i bili pored nas u svakom trenutku. A onda dođe trenutak kada se sve to promeni i dođe period u životu kada se uloge - okrenu. Tada je njima potrebna naša pomoć jer su ostarili, oslabili i slično, pa se neretko dogodi da ih, ukoliko smo mi formirali porodicu, pozovemo u naš dom kako bi nam bili bliže i kako bismo bili uvereni u njihovu sigurnost. Međutim, odmah će se primetiti generacijski jaz i nije lako privići se na nove uslove i potrebe onog drugog. Zato je najbolje da na umu imate ovih sedam stvari pre nego što povučete ovaj potez.

1. Negujte otvorenu i iskrenu komunikaciju

Ovo je zapravo ključna stvar u bilo kom odnosu, a kamoli kada je u pitanju odnos roditelj-dete koji žive pod istim krovom, piše "Cafe mom". Razgovarajte sa svojim roditeljima o tome kako će svaki naredni dan biti bolji od prethodnog.

2. Postavite granice

Vrlo je važno da postavite granice i očekivanja od vašeg odnosa ali i o vašoj dostupnosti jedni drugima. Potencijalno, možete imati tri uloge - negovatelj, roditelj ili supružnik. Zato je važno da postavite granice oko toga koju ulogu ćete igrati i da jednostavno uspostavite ravnotežu u svim životnim okolnostima.

3. Plan dnevne rutine

Zbog ubrzanog načina života i obaveza koje imate tokom dana, najbolje da roditelj kog ste doveli u dom zna kakav vam je raspored. Pod ovim mislimo na radno vreme, večere sa prijateljima i slično. S druge strane, i vi bi trebalo da znate kuda se kreće i kakve su mu obaveze kako niko nikog ne bi remetio u obavljanju istih.

lista, pisanje, spisak, pisanje spiska, pisanje liste Foto: Shutterstock

4. Prilagodite prostor svima

Starenje može doneti talas zdravstvenih poteškoća, posebno kada je reč o mobilnosti. Možda roditelj neće moći dugo da stoji, sedi ili bude na nogama, zato slušajte njegove potrebe i upriličite prostor da svi budu zadovoljni. Ne bi bilo loše da razmislite o renoviranju.

5. Obrazujte se o stanju roditelja

Ukoliko vaš roditelj, majka ili otac, ima recimo dijabetes, srčano oboljenje ili bilo koje drugo hronično stanje, dajte sebi prostor da malo naučite o tome. Naoružajte se znanjem o određenom stanju koje će vam koristiti u budućnosti i olakšati svakodnevicu.

6. Angažujte negovatelja

Ako vam previše vremena i pored odlaska u kancelariju oduzima posao, i prosto nemate vremena, a ni snage i energije da vodite računa o roditelju, zašto ne biste angažovali negovatelja, osobu koja će stalno biti uz roditelja. Osim toga, vama će biti mirna glava oko toga da li je roditelj "podmiren" sa svim potrepštinama koje mu trebaju.

7. Život u zajednici može biti smislen

Žongliranjem između uloga negovatelja, deteta, supružnika, staratelja zaista može biti iscrpljujuća. Međutim, ukoliko starija osoba (čitaj: roditelj) bude pod istim krovom kao i vi, to može imati benefite. Recimo, može da vam sredi radni sto i poređa hrpe papira koje vam se danima vuku po kući i slično.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dragan i Ivana Šućurović imaju 12 dece, a za doručak moraju da potroše najmanje 30 jaja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica