• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako reagovati kada dete kaže da ne želi više da pohađa određeni sport? Bes nije rešenje

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Medalje nisu vrednije od sreće

  • 0
Deca devojčice sport košarka priroda Foto-ilustracija : Shutterstock

Kažu da je sportska aktivnost od ranog uzrasta ključna za fizički i mentalni razvoj deteta. Pohađanje sporta ne samo da utiče na pravilan razvoj mišića i kostiju, već stvara određenu vrstu etike, discipline i otpornosti, razvija takmičarski duh i socijalne veštine. Prirodno je da možda iz prve nećete "ubosti" za šta je vaše dete talentovano, a zapravo je i poželjno odvesti dete na više disciplina kako bi se utvrdilo šta mu najviše odgovara i prija.

Međutim, šta se dešava kada dete nakon određenog vremena koje je posvetilo sportu - želi da odustane? Kako reagovati?

Razmotrite razloge

Postoji mnogo razloga koji se kriju iza ovakve odluke - od prejakog uzbuđenja koje nestaje nakon što krene teško odricanje, neslaganja sa trenerom i umora, pa sve do pritiska i straha od neuspeha.

Razgovarajte sa svojim detetom na miran način i saznajte zašto želi da odustane. Prvo pokušajte da pronađete rešenje.

Ako se vaše dete oseća previše umorno, možda ćete morati da smanjite broj nedeljnih aktivnosti - bilo da je u pitanju sport ili druga vannastavna aktivnost. Ako postoji problem sa saigračem ili trenerom, ovo je dobar trenutak da naučite svoje dete kako da reši problem. Razgovarajte o načinima na koje bi vaše dete moglo da poboljša stvari na kolegijalan, sportski način. No, ukoliko je dete veoma malo, možda ćete morati sami da razgovarate sa trenerom.

Ako je vaše dete maltretirano, bilo od strane trenera ili saigrača, važno je ispisati dete sa sporta, jer čak i da se događaj ne ponovi nije zdravo ostavljati ga u okruženju u kojem je pretrpelo traumu - to može da probudi bes, kako ka vama, tako i ka saigračima i treneru.

Ako vaše dete jednostavno više ne voli ovaj sport, to može biti teško za "svariti". Pogotovo ukoliko je briljiralo u njemu. Ohrabrite ga da završi sezonu, ali nemojte forsirati ostajanje u nečemu što mu ne prija. Zapamtite, nijedna medalja nije vrednija od sreće. 

Sva deca treba da imaju 60 minuta dnevno fizičke aktivnosti da bi ostala u formi i zdrava, i to je ono što je jedino važno, prenosi "Kidshealth".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Konferencija "Kragujevac- Grad po meri svake porodice": Važnost roditeljstva kao stuba celog društva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica