• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Došli ste na letovanje, a dete ni da priđe moru: Kako se izboriti sa strahom od vode?

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ulazak u vodeno prostranstvo može biti pravi izazov

  • 0
strah od vode, beba, more, strah od mora Foto: Shutterstock/kravik93

Iako uglavnom većina dece voli vodu, ipak postoji i ona grupa mališana koja se - vode plaši.

Nije to recimo strah od kupanja u kadici ili prskanja na bazenu, već je to strah samo kada ste na moru. Da dete ima strah od vode, odnosno da ne želi da uđe u more, videćete odmah pri prvom letovanju.

Došli ste na plažu, raskomotili se i uzeli dete za ruku i poveli ka moru, a onda je ono krenulo da plače i da se odmiče od vode dajući znake negodovanja. Uobičajeno je da deca imaju strah od vode i da se roditelji zbog toga osećaju frustrirano, piše "Very well family".

Šta može da uzorkuje strah od vode?

Za to možete da krivite razvojnu nezrelost u većini slučajeva. Bebe recimo nemaju uvek svest o vodi kao o nečemu čega se treba plašiti. Uglavnom nešto starija deca imaju strah od vode, evo i zašto.

  • Dete može iznenada posati svesno prostranosti i misterioznosti velikih voda.
  • Možda shvata da je voda nešto što je opasno.
  • Dete nema životno iskustvo da zna da, iako možda velike vodene površine mogu da izgledaju zastrašujuće, to ne moraju biti.
  • Ako je dete imalo neko negativno iskustvo sa vodom, kao recimo prskanje, ulazak vode u nos ili usta, ili klizanje u kadi, može pojačati strah od vode.

Na koji način možete pomoći detetu da se izbori sa ovim strahom?

Ništa nemojte na silu raditi, već postepeno rešavajte problem. Pustite polako dete da se postepeno navikne na vodu jer vam ovakav pristup može pomoći. Neka prvih dana uđe u more do nožnih članaka, pa za dan ili dva pustite ga da uđe do kolena, pa do struka i tako dalje. Nemojte forsirati da odmah mora da uđe. Nekoj deci je potrebno više vremena da se priviknu na savladavanje straha.

Pored ovoga, možete nabaviti neku zabavnu propratnu zanimaciju, kao što su recimo neke šarene naočare, ili šlauf u nekom zanimljivom obliku, prsluk za spasavanje sa aplikacijom detetovog omiljenog crtanog junaka. Svi ti predmeti mogu da pomognu detetu da brže savlada strah koji ima, da se oseća bezbedno i sigurno.

Pričajte detetu o plivanju jer i sama priča o tome koliko je plivanje zdravo i lepo, može pomoći detetu da se oslobodit straha od ulaska u more. Možda ne bi bilo loše, ako ste već primetili sa kojim problemom se suočavate, da ga upišete na časove plivanja, naravno ne na silu, već samo uz potvrdu deteta da želi da ide.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako neusaglašenost roditelja u vaspitanju utiče na dete

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica