• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Psiholog otkriva dva načina kako da budete bolji roditelj detetu koje se izjašnjava kao LGBTQ+

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stvorite okruženje koje će mu biti "oklop" za sve eksterne negativne uticaje

  • 0
Roditelji roditeljstvo vaspitanje dete ćerka Foto: Shutterstock

Roditelji ili negovatelji jedne od najugroženijih populacija u smislu maltretiranja, uznemiravanja, diskriminacije, pa čak i nasilja - LGBTQ+ zajednice, često ne umeju da se nose sasvim sa posledicama koje društvo nameće seksualnoj orijentaciji njihovog deteta. Srećom, psihološka istraživanja ukazuju na najvažnije faktore koji doprinose vaspitanju srećne, zdrave i osnažene LGBTQ+ dece.

1. Uložite aktivan napor u zalaganju

Za ovu decu porodica može biti njihov najveći izvor zaštite od razvoja mentalnih problema. Kada dete prvi put iskaže istinu o svom opredeljenju, prirodno je da roditelj ima neku konfuziju, pitanja ili čak zabrinutost. Međutim, način na koji roditelj odluči da reaguje na dete koje otkriva svoj identitet ili seksualnost igra veliku ulogu u njihovom mentalnom blagostanju.

Prema studiji "The Prevention Researcher" iz 2010. godine, utvrđeno je da određeni odgovori porodice direktno povećavaju šanse LGBTQ+ mladih da ispolje rizično ponašanje. To uključuje zloupotrebu alkohola ili nedozvoljenih supstanci, nebezbedni seks, emocionalni stres, pa čak i suicid.

Neki odgovori koje porodice mogu imati u vezi sa rodom ili seksualnošću deteta su objektivno štetni, dok su drugi suptilniji i prikriveniji – oni za koje neki možda i ne shvataju da su štetni. Svaki oblik zlostavljanja u vezi sa seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom deteta može da izazove tešku psihičku štetu.

Isključivanje iz porodičnih događaja je česta pojava. Iako neki roditelji mogu misliti da je ovo način da zaštite svoje dete, izolacija ili isključenost mogu učiniti da se osećaju odbačeno i nepodržano.

Iako se neki roditelji mogu plašiti reakcije javnosti na neusaglašenost svog deteta, prisiljavanje da se pridržava tradicionalnih rodnih uloga može biti štetno i poništiti njegov pravi identitet.

Uprkos vašim osećanjima prema prijateljima i hobijima vašeg deteta, ograničavanje njegove sposobnosti da traži zajednicu i podršku može povećati osećaj usamljenosti i očaja.

Korišćenje vere za sramotu ili pretnju može stvoriti osećaj straha i nedostojnosti. Izražavanje stida može duboko ugroziti detetovo samopoštovanje i osećaj sopstvene vrednosti.

majka i ćerka, donator sperme Foto: Shutterstock

2. Dajte im do znanja da nisu sami

Prema studiji iz 2017, LGBTQ+ deca mogu da se osećaju najusamljenije kada se roditelji okrenu protiv njih, čak i ako imaju vršnjake koji ih podržavaju. Međutim, kada su i roditeljska podrška i podrška u zajednici dostupni detetu, ono se često oseća bliže svojoj porodici.

Zauzvrat, ovaj integrisani sistem podrške smanjuje potrebu deteta da se oslanja isključivo na spoljne izvore validacije i pripadnosti, što jača snagu porodičnih veza.

Kada dete zna da ga roditelji bezuslovno vole i podržavaju i voljno je da nauči šta je potrebno da mu bude saveznik, oseća se bezbedno i prijatno. Oni razumeju da, bez obzira na izazove sa kojima se suočavaju, uvek mogu da se vrate u dom pun ljubavi i podrške. Ovo okruženje, gde uvek postoji rame za plakanje i neko ko slavi njihov identitet, ključno je za njihovu sreću i bezbednost, prenosi "Forbes".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovako je bilo na Prajdu: Šetnja kroz Beograd do Vlade Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica