• 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Kako da se rešite pelena bez suza? 11 saveta kako da iskoristite ovo leto i naučite dete da ide na nošu

M. M.

Vreme čitanja: oko 5 min.

Postoje mnoge prednosti obuke odlaska na nošu tokom letnjih meseci

  • 0
Beba, noša Foto: Shutterstock

Znamo da je obučavanje deteta da koristi nošu nešto što ne funkcioniše uvek kao tempirani sat, i jasno je da ne možete da baš birate kada će vaše dete biti spremno da počne da trenira i da se reši pelene. Međutim, postoje mnoge prednosti obuke odlaska na nošu tokom letnjih meseci koje bismo želeli da istaknemo kako bismo vam pomogli sa jednom od prekretnica u odrastanju vašeg malca.

Kada trenirate dete na nošu tokom leta, daleko vam je lakše jer tada nose manje odeće – ili su čak i golišavi po bašti bez ograničenja na pelenu. To znači da će dete manje da se skida kada ide u toalet, pto mu pomaže i da nauči kako da skine i obuče pantalone ili suknju.

Ovaj korak, prenosi "Family Seat" takođe smanjuje i rizik od "nesreće", a i daje malo samopouzdanja nervoznim i neodlučnim mališanima.

Takođe, činjenica da vaše dete ima manje "ograničenja" na sebi, stvara i veću verovatnoću da će biti svesno svoje potrebe da "mu se ide", jer se kod slučajnih "nesreća" stvari odvijaju mnogo eksplicitnije onda kada ničega između poda i njegove/njene guze. Tako da je ovo veoma siguran način da nauče šta treba, a šta ne treba da rade - na brži i efikasniji način.

Beba, noša Foto: Shutterstock

Za odrasle pak, u toplim letnjim mesecima, to znači da iako ili kada se dogode nesreće, nered će biti ograničen na baštu koja je daleko lakše mesto za čišćenje.

Upamtite, samostalno korišćenje toaleta, odnosno noše, razvija se uporedo sa savladavanjem nezavisnosti. Zbog toga je sloboda leta tako dobro vreme za učenje, kada vaše dete može samostalno da se šeta po bašti i ima više fleksibilnosti da luta i otkriva. Uz to, tokom leta su i starija braća i sestre više kod kuće, a mališani će moći da nauče da koriste toalet na najefikasniji način – primerom.

I još jedan praktičan razlog zašto je obuka za nošu lakša tokom leta je taj što mnogi roditelji imaju više slobodnog vremena i dosledan period u kome mogu da se posvete pomaganju svom detetu da postigne ovu prekretnicu. Naravno da obuka za korišćenje noše nije najzabavniji način da provedete odmor, ali ulaganje velikog truda sada će vam uštedeti mnogo vremena i truda na duge staze.

Uz to, ako vaše dete treba da krene u jaslice ili vrtić u septembru, leto je idealno vreme za početak treninga, jer ćete tako dobiti  mnogo vremena za vežbanje pre nego što prenesu svoje nove veštine u novo okruženje.

I za kraj, iako je u pitanju odličan cilj na kojem treba raditi, ne zaboravite da ne pritiskate previše svoje dete – pustite ga da odvoji vreme da nauči kako treba ili će to na kraju imati štetne efekte. Zapamtite, ako niste sasvim sigurni da li je vaše dete spremno da trenira, nema ništa loše u tome da uradite veoma laganu "probnu vožnju" da vidite kako stvari funkcionišu. Stavite ih u kupaći kostim ili šorc i pustite ih da se igraju napolju, i samo posmatrajte kako se stvari odvijaju.

Na sajtu Mile Popins, koja radi kao specijalista za negu beba, preneti su neki dobri saveti kako ovaj period prelaska sa pelene na nošu da izvedete najbezbolnije i mnogo suza (sa obe strane).

1. Počnite da trenirate kad imate vremena

Krenite sa obukom tokom vikenda ili kada imate 2-4 dana koje možete provesti kod kuće. Ovo smanjuje početni pritisak da niste prisutni kada je vašem detetu potrebno da koristi nošu. Isplanirajte lepe letnje dane u svojoj bašti, u parku ili na plaži i krenite.

2. Neka bude zabavno

Spremite posebnu igračku sa kojom vaše dete može da se igra dok sedi na noši ili toaletu. Ovo bi mogla biti da bude i neka posebna knjiga ili baloni od sapunice ako ste na otvorenom.

3. Uključite dete u proces

Dajte svom mališanu da sam izabere boju svoje noše, učinite proces uzbudljivim i razgovarajte o obuci za nošu danima pre početka procesa.

4. Prihvatite greške

Ako vaše dete doživi "nesreću", važno je da ostanete raspoloženi i pozitivni. Uvek ih odnesite na nošu nakon nesreće i recite: „Da vidimo da li je nešto ostalo!“ Važno je da osećaj odlaska u kupatilo povezuju sa sedenjem na noši.

5. Ohrabrujte dete tokom celog dana

Nastavite da im tražite tokom dana, na svakih sat vremena, da sede na noši. I držite je na vidiku. To znači - premeštanje iz sobe u sobu, pa čak i iznošenje napolje radi igranja.

6. Što manje odeće

Pustite da vaše dete nosi što je moguće manje odeće od struka nadole, jer to znatno olakšava obuku. Takođe preskočite haljine na nekoliko dana i obucite decu u šortseve sa elastikom bez dugmadi, kopča i rajsfešlusa.

7. Koristite nošu na otvorenom

Iznesite nošu napolje. Držite je u blizini dok se vaše dete igra i često ga pitajte da li treba da ide.

8. Počnite "nisko"

Toalet za velike u početku može da deluje zastrašujuće vašem detetu. Pokušajte da imate podnu nošu kao prvu opciju, onda polako povećavajte visinu. Kada vašem detetu bude udobno da koristi nošu, možete da počnete da vežbate korišćenje velikog toaleta sa dodatkom posebne WC daske za obuku.

9. Držite se rasporeda

Ako vaše dete kaki redovno, vodite računa o tome u koje doba dana obično ide. Kada dođe vreme, pokušajte da ga naterate da sedi na noši malo duže – pevajte pesme, gledajte crtani ili čitajte knjigu sa njima.

10. Saveti za noćnu nuždu

Tokom noći, vašem detetu će najverovatnije i dalje biti potrebna pelena. Ako možete, učinite i ovo novim i uzbudljivim! Umesto da zadržite iste pelene koje ste uvek nosili, možete kupiti "odrasle" pelene koje su lakše i tanje. Takođe je uvek dobra ideja da svoje dete odvedete na nošu pre nego što ode u krevet uveče i čim se probudi ujutru kako biste stvorili poznatu rutinu.

11. Nagradite dete za trud

Pohvale i nagrade uvek deluju, tako da je jedan saveta da za treniranje odlaska na nošu koristite nalepnice. Svaki put kada vaše dete uradi dobar posao, možete mu dozvoliti da stavi nalepnicu na grafikon. Okačite tabelu blizu noše ili u kupatilu i videćete kako će vaše dete zasijati od ponosa svaki put kada dobije novu nalepnicu!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu - Kako da beba prespava noć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica