• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zašto se veruje da je Sveti Ilija živ: Narodni običaji za Ilindan potkovani su strahopoštovanjem

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Etnolog Vesna Marjanović o najmoćnijem starozavetnom proroku

  • 3

Danas se slavi Ilindan, posvećen liku i delima Svetog Ilije, u narodu poznatog i kao Gromovnik.

Naša tradicija gaji obilje običaja, a za ovog sveca i proroka, vezuju se oni koji vekovima unazad pokazuju strahopošovanje prema Svetom Iliji. Zanimljivo je i to, što se za ovaj dan narod čuva od strogih "kazni" ovog sveca i posvećeni su klonjenju od nesreća koje mogu da zadese jednu porodicu ili celo naselje.

Više o tome pričala nam je prof. dr Vesna Marjanović, etnolog. 

- Sveti prorok Ilija bio je najmoćniji starozavetni prorok i veruje se da je u Carstvo Božje prešao živ. Stoga srpski narod prilikom svetkovanja Ilindana ne spravlja žito jer veruje da je ovaj svetitelj živ.

Mnoge od ovih praksi nisu opravdane sa stanovišta crkvenih obreda, ali u narodu se običaji u vezi sa Ilindanom strogo poštuju, pošto se Sveti Ilija smatra najsilovitijim od svih ognjevitih svetaca – odnosno, onih koji upravljaju munjama i gromovima. U narodnim pesmama je stoga poznat i pod nadimkom "Gromovnik".

Narodno je verovanje da Sveti Ilija ne sme saznati kada je rođen, jer bi se od siline njegovog praznovanja nebom prolamali gromovi koji bi mogli pobiti mnoge ljude, pa njegove sestre, Ognjena Marija i Blaga Marija, to drže u najstrožoj tajnosti - navodi naša sagovornica.

Srpska narodna nošnja Foto: Shutterstock

Verovanja u druge brojne nepogode vezuju se za ovog sveca

Sveti Ilija nije samo gromovnik prema narodnom verovanju, kako dalje objašnjava prof. Marjanović, već je uz gromove i munje narodu donosio i druge nevolje: padanje grada, prekomernu kišu ili veliku sušu, nepodnošljive vrućine, snažne vetrove i oluje, čak i paljevine. Stoga su u njegovom liku utelovljene sve nevolje opasnosti koje mogu snaći jedno domaćinstvo ili celo naselje. Toga dana je bilo zabranjeno i kupanje u reci, čak se to prenosilo i na ceo mesec avgust, jer se verovalo da ukoliko bi se zabrane prekršile, Sveti Ilija bi se svetio.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Porodična slava - deo Uneskove Reprezentativnu liste nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Porodica

Komentari

  • alal vera alal vera

    2. avgust 2024. | 06:49

    etnolog ne zna . Pitajte Svog parohijskog sveštenika ... Slavsko žito se sprema za vaše pretke i sprema se za svakog Sveca i svaku Krsnu Slavu. Svaki Svetac je Živ

    Podelite komentar

  • baba smilja iz darosave

    2. avgust 2024. | 06:46

    Svaki Setac je Živ

    Podelite komentar

  • da li je moguće

    2. avgust 2024. | 06:53

    da će etnolozi da nas savetuju ? A svako bi trebao da se posavetuje sa svojim sveštenikom u parohiji gde živi. A možete i vi pa da vidimo šta kaže naša Pravoslavna Crkva kaže i šta je ispravno a šta ne.

    Podelite komentar