• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koje osobine nasleđujemo od majke, a koje od oca: U ovo ulaze i obrasci spavanja ali i način kako kijamo

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Geni tu igraju jako bitnu ulogu

  • 0
geni, roditelji, nasleđivanje Foto: Shutterstock

Da li ste nekada razmišljali o tome šta ste nasledili od mame, a šta od tate?

Ispostavlja se da neke od osobina nasleđujemo samo od jednog roditelja - dakle ili od jednog ili od drugog.

Fizičke osobine - nasleđujemo od mame

Karakteristike poput boje kose, tip kože, linija kose ili proširene vene su povezane X hromozomom i imaju tendenciju da ih nasledimo od majke.

Visina - nasleđujemo od oca

Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija nasleđenih od oba roditelja. Međutim, gen za visinu radi na malo drugačiji način. Recimo, geni oca su važni u stimulisanju rasta, a samim tim i visine.

Obrasci spavanja - nasleđujemo od majke

Ako primetite da ste ranoranilac kao recimo vaša majka, onda znajte da ste baš to i nasledili od nje. Studija je pokazala da majke prenose svoje cirkadijalne ritmove nego očevi.

Zubi - nasleđujemo od oca

Ukoliko vam otac ima jake i zdrave zube, najverovatnije ćete i vi to naslediti od njega. I kad su zubi loši, skloni karijesu, onda ćete više posećivati stomatologa nego neko drugi. To sve dolazi od očevih gena.

Raspoloženje i emocije - nasleđujemo od majke

Studija u The Journal od Nuroscioence je otkrila da je kortikolimbički sistem mozga, odgovoran za regulisanje emocija i sa poremećajima raspoloženja, verovatnije da se prenosi sa majke na ćerku nego sa majke na sina ili oca na dete bilo kog da je roda.

Pol - nasleđujemo od oca

Od toga kog pola će vam biti dete, zavisi od oca i njegovih hromozoma. Ti X hromozomi su poznatiji kao polni hromozomi i definišu pol deteta. Devojčice nasleđuju X hromozom od oca, što rezultira XX genotipom, a muškarci nasleđuju I hromozom od oca, što rezultira XI genotipom. Pošto majke imaju samo X hromozome, očevi imaju potpunu kontrolu nad polom.

Rupice u obrazima - nasleđujemo od oca

U nogim kulturama rupice u obrazima se smatraju znakom lepote i privlačnosti. Međutim, stručnjaci to opisuju kao defekt usled skraćenih mišića lica, a pretpostavlja se da su nasleđene jer su dominantna genetska osobina koja se češće nasleđuje od oca.

Otisci prstiju - nasleđujemo od oca

Ne postoje dva potpuno ista prsta jer oni su "jedinstven uzorak" svakog od nas pojedinčno. Obrazac kakav će vam biti otisak prsta genetski nasleđujemo od oca.

Kijanje - nasleđujemo od oca

Sigurno znate nekoga ko smešno i slatko kija, ili pak nekoga ko kad pogleda u sunce odmah dobija napada za kijanjem? E pa svi smo to nasledili od očevaa, jer je za tu genetsku osobinu baš on i zadužen. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i prenosi se sa oca na dete, piše "Bright side".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ksenija ima samo dve godine, a na znanju bi joj odrasli pozavideli: Pokazala sve države sveta

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica