• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

4 ključna razloga osetnog pada kognitivnih i motoričkih sposobnosti kod dece u odnosu na ranije generacije

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Naša deca nam veruju da ćemo granice čvrsto postaviti tamo gde treba da budu. Nemamo pravo da to poverenje izigramo"

  • 0
deca, mobilni Foto: Shutterstock

Mnogi roditelji suočavaju se danas sa osetnim padom kognitivnih i motoričkih sposobnosti u odnosu na prethodne generacije. Glavni razlog je, kako se navodi na "Instagram" nalogu Zelene učionice, to što deca raspolažu prevelikim brojem informacija sa kojima ne znaju šta bi.

- Učiteljice nam često kažu da je mnogo dece koja nisu u stanju da pročitaju tekst i da razumeju šta su pročitali. Pažnja im je opala već na "pola puta" - navodi se u postu portala koji je poznat po temama koje se bave vaspitanjem i obrazovanjem, namenjen roditeljima, vaspitačima, nastavnicima i (naravno) deci.

- Razlog tome je upravo činjenica da provode previše vremena ispred ekrana, na taj način primajući stimulanse koji su štetni za njihov mozak ili prosto pasivno posmatrajući.

Kako se navodi na pratećim fotografijama objave, do treće godine bez ekrana, a posle toga ne duže od jednog sata dnevno. Preterana upotreba ekrana zamenjuje socijalne interakcije iz kojih dete uči, a mozak se intezivno razvija. Takođe, više vremena ispre ekrana dokazano znači i slabiji fokus.

Ostali razlozi koji se navode zašto deci opadaju kognitivne sposobnosti je što na spavanje odlaze kasno, često imaju i TV ili drugi ekran u sobi koji ih uspavljuje.

- Dokazano je da redovan san i odlazak na spavanje pre 21h, kada organizam počinje da luči melatonin, ima veliki uticaj na ljudski organizam, a naročito na decu u periodu razvoja. Neredovan san znači i slabije kognitivne sposobnosti i manju sposobnost za učenje, manjak tolerancije na frustraciju i još mnogo toga - navodi se.

Veliki problem predstavlja i konzumiranje slatkiša i grickalica, koje remete normalnu i izbalansiranu ishranu.

- Svakodnevni unos veštačkog šećera u kombinaciji s nedovoljnim unosom nutritivno bogatih namirnica, vitamina, minerala i proteina dokazano šteti razvoju dečjeg mozga.

Uz to, još veći problem pravi manjak fizičke aktivnosti.

- Vreme u parku gotovo i ne provode, a ako i izađu, mnogi jednostavno sede na klupi gledajući u telefone - navodi se u postu i dodaje: - Neaktivnost je možda najveći problem. Nedovoljno fizičke aktivnosti znači i nedovoljno mogućnosti da se mozak razvija kroz pokret. Kretanjem se stvara idealno "okruženje" za učenje i rešavanje problema, a svka nova prepreka je novi stimulans.

I za kraj, kako se veoma jasno ističe - niti za jednu od ovih stavki nisu odgovorna deca, niti je ovaj post kritika za njih.

- Oni rade baš onako kako mi, odrasli, dozvolimo. Veruju da, ako mi odustanemo od borbe da legnu na vreme ili da ugase ekrane, onda to i nije mnogo važno. Da jeste, pa mi bismo se za njih valjda pobrinuli? Zar ne? Naša deca nam veruju da ćemo granice čvrsto postaviti tamo gde treba da budu. Nemamo pravo da to poverenje izigramo - zaključuje se.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Ko su zanemarena deca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica