• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tara Đoković je danas krenula u prvi razred, a Jelena je otvoreno govorila o svom najvećem roditeljskom strahu

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Naše društvo nije olakšalo roditeljstvo ni na jedan način, poskupelo ga je i svelo na to da neko drugi odgaja našu decu"

  • 0
Jelena Đoković, Tara Đoković, Stefan Đoković, Novak Đoković, Vimbldon 2024 Foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

Prvi septembar je važan dan u porodičnim zajednicima za sve one koji spremaju đake prvake za novo poglavlje u njihovom životu.

Opšte je poznato da je školovanje primarni faktor u sekundarnoj socijalizaciji dece, odnosno da posle roditeljskog doma najviše utiče na formiranje ličnosti. Stoga je izuzetno važno odabrati pravo okruženje, u skladu sa senzibilitetom vašeg deteta.

U domu Đoković, odluka o Tarinom obrazovanju je pala na privatnu instituciju gde časovi traju 45 minuta, a roditelji su aktivno uključeni u obrazovno-vaspitni rad.

Ne iznenađuje činjenica da je Jeleni Đoković stalo do razvoja Tarine kreativnosti, s obzirom na to da je i sama vrlo aktivna po pitanju osvešćivanja zdravih obrazaca roditeljstva.

Tara Đoković Foto: Sport Klub / Printscreen

Jelenin osvrt na roditeljstvo

Prošle godine, imali smo tu čast da razgovaramo sa njom na temu njenih pogleda na najvažniju životnu ulogu.

- Naše društvo nije olakšalo roditeljstvo ni na jedan način, "poskupelo" ga je i svelo na to da neko drugi odgaja našu decu jer smo mi previše zauzeti. Decu odgajaju deca - govorila je.

Ona je takođe istakla da je "instinkt koji imamo da budemo dobri roditelji tu, ali je potisnut jer nam svi nešto pametuju".

- Mi ne znamo ni ko smo ni šta smo. Razvedeni smo od sebe, zbog svih trauma koje smo proživeli. Morali smo svoju autentičnost da ostavimo po strani da bismo bili dobra deca, dobri učenici, dobri prijatelji, partneri i sve tako nešto idealno, a svoje potrebe nismo ispoljili na taj autentičan način.

Kada sam sa Jelenom razgovarala o scenama filma koji smo gledale, apropo velike teme koju je načeo dr Gabor Mate, odgovorila mi je da se "mala Jelena", odnosno njeno unutrašnje dete, najviše potresla kada je gledala scenu bogatog čoveka koji se trenutno nalazi u ulozi beskućnika.

- Prva scena koja me je potresla je osoba u stanju beskućništva koja je imala "sve"; kada je rekao da je odrastao sa imućnim roditeljima koji su mu mnogo pružili, ali da je osećao da su ga zatrpavali tom pažnjom i igračkama samo kako bi ga zazidali - rekla je i dodala:

- Mi roditelji verujemo da im tako obogaćujemo život, a onda kad vidite to malo dete koje je odraslo i sedi na trotoaru ulice, prosi i traži rešenje u zloupotrebi narkotika, zapitate se. Baš me je to dirnulo jer i ja sad imam situaciju u kojoj moja deca odrastaju u bogatstvu i pitam se "kako to mogu da sprečim?".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Er Srbija iznenadila Đokovića na povratku u Beograd iz Njujorka: Avion posebno brendiran za njega

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica