• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas je praznik Svetih novomučenika jasenovačkih: Deco besmrtnosti ulazite u Raj, Mučenici Novi molite za nas

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su genocida NDH nad Srbima tokom Drugog svetskog rata

  • 0
Mučenici jasenovački, sveti mučenici jasenovački Foto: Wikipedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju danas praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih.

Sveti srpski novomučenici jasenovački žrtve su ustaškog genocida nad Srbima tokom Drugog svetskog rata, kada je za vreme postojanja Nezavisne Države Hrvatske u logorima u Jasenovcu, Donjoj Gradini i Glini stradalog više od sedamsto hiljada ljudi.

Zajedno s ovim mučenicima Srpska pravoslavna crkva proslavlja i mnoge druge mučenike postradale u jamama u Prebilovcima, Jadovnu, Ržanima i drugim mestima.Među proslavljenima našla su se i sveta deca koja su stradala u dečijim logorima u ustaškoj NDH, koja su stradala u specijalnim dečijim koncentracionim logorima u hrvatskim gradovima Jastrebarskom i Sisku, osnovanih 1942. godine.

Kroz logor Jastrebarsko prošlo je više od 3.000 dece, a kroz slični logor Sisak više od 7.000. Pogrebni dokumenti svedoče o masovnoj smrti dece zarobljenika, pa je tako za samo jedan dan, 22. jula 1942. godine, u Jastrebarskom sahranjeno 107 dece, a od 11. jula do 26. avgusta 1942. godine 768 dece uzrasta od nekoliko meseci do 14 godina.

Sveti arhijerejski sabor SPC je 16. aprila 2010. godine doneo odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Glavna proslava Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih se liturgijski obeležava u manastiru Jasenovac, a od 2010. godine je ovaj praznik obavezujući za čitavu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Tropar svetim novomučenicima jasenovačkim

Zbog vernosti Bogu i Božjoj pravdi postradaste telom - zemlja se rastuži al' spasoste duše - Nebo se veseli. A preci se vaši raspevaše Nebom, na kapiji Raja sretoše vas pesmom: Imena su vaša u knjizi večnosti, ulazite u Raj, deco besmrtnosti! Mi na zemlji, rod vaš, kličemo vam u glas: Mučenici Novi, molite za nas!

I ruska i grčka pravoslavna crkva takođe su prihvatile kanonizaciju 700.000 novomučenika jasenovačkih.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jelena Buhač Radojčić: Upoznajte pravu Daru iz Jasenovca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica