• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izveštavao je iz Bosne tokom rata, pa usvojio bebu od 10 meseci: Rizikovao život da pređe s njom granicu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako je govorio, izabrala je ona njega pre nego on nju

  • 0
Franco Di Mare Foto: Valentina Stefanelli / LaPresse / Profimedia

Franko di Marea je bio ratni izveštač i poznati italijanski novinar, kasnije i voditelj pa i direktor italijanske televizije. Imao je veliku sposobnost pripovedanja i bio je jedan od najomiljenijih voditelja italijanske televizije.

Tokom 1990-ih godina, kada je naše područje bilo ratna zona, on je poslat u Bosnu i Hercegovinu i tamo je sticajem okolnosti upoznao devojčicu Stelu koja je tokom rata imala nešto više od 10 meseci, i čiji su roditelji nastradali. Hteo je da je spasi od užasa koji se u tom trenutku dešavao u njenoj zemlji, pa je uz pomoć Crvenog krsta to i uspeo, ali i uz podršku supruge Aleksandre.

- Imao sam 35 godina u tom trenutku i Stela me je spasila. Naša ljubav mi je otvorila nova vrata i pomogla da prevaziđem svaku poteškoću. Stela me je naterala da upoznam veru i da kažem da Bog postoji. Svi su me pitali zašto sam to uradio. Nisam ja izabrao nju, već je ona izabrala mene. Imala je smeđu kosu u moru svetle dece, jedina mi se nasmešila i zagrlila što me je uznemirilo - rekao je on jednom prilikom, piše "Il mattino", koji se vratio u Rim posle odrađenog posla, ali je ponovo otišao u Bosnu, boreći sa birokratijom i rizikujući život da pređe granicu sa devojčicom.

Upoznao ju je u sirotištu, što je kasnije i pisao o tome u knjizi. On je svoje beleške i dnevnik koji je vodio tokom boravka u Sarajevu pretočio u knjigu "Non domanda perche" objavljenu na 30. godišnjicu od rata u Bosni i Hercegovini.

Franko di Marea je preminuo posle teške borbe sa tumorom, u Rimu okružen najbližom porodicom, uključujući i Stelu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grad Čačak nagradio hrabru Tatjanu koja je usvojila dete leptira

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica