• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Doktor otkriva jedini način kako da dete naterate da jede sve

M. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednostavan trik sa hranom mogao bi učiniti čuda

  • 0
Dete, ishrana Foto: Shutterstock

Roditeljstvo je nekada zaista teško, naročito ako ste imali situaciju sa detetom koje odbija da jede, odnosno kada se "zakači" za jednu te istu hranu, a sve što je iole raznovrsnije jednostavno nema teorije "da prođe". Mališani znaju zaista da se unervoze i da okreću ili pljuju hranu koju odbijaju, ni ne probajući je, naročito kada je u pitanje povreće, pa nekad čak i vođe.

Međutim, jedna doktorka na TikTok-u je podelila nekoliko jednostavnih saveta koji bi možda mogli da vam pomognu u ovakvoj situaciji.

Doktorka Mel sa naloga @drsmandm kaže da je u današnje vreme često veoma teško naterati decu da jedu kvalitetnu hranu. Između stalnog, to je iz zbog njihove stalne izloženosti reklamama za ultra-prerađenu hrane i činjenice da su određene namirnice zapravo dizajnirane da izazivaju veliku zavisnost. Zato, kaže, razume da put do uspeha uveođenja zdravih namirnica u dečiji jelovnik trnovit.

- Jednom kada osete ukus takve hrane, oni zapravo ne žele svu drugu zdravu hranu koju pokušavate da im ponudite - rekla je ona.

Doktorka je, ističe, nedavno otišla na kurs na kojem se raspravljalo o ovom pitanju, kada je čula jednu ideju koja joj se učinila prilično korisnom.

- Jedan predlog je bio da naterate svoju decu da malo više istražuju hranu jer je ponekad razlog zašto ne žele da je jedu zato što je to nešto novo i neobično za njih - ističe i dodaje: - Isprobala sam ovaj metod. Stvarno želim da moj sin jede paprike, pa sam mu dala paprike i rekla "ne moraš da ih jedeš - možeš da radiš sa njima šta hoćeš. Evo ti daska za sečenje, evo ti nož za seckanje , igraj se". On je to oduševljeno prihvatio i igrao se sa paprikama dobrih sat vremena. Isekao ih je na male komade i pitao da li se mogu kuvati da bi mogao da ih proba.

@drsmandm How to help fussy eater… any suggestions #help #fussyeater #ultraprocessed #healthy #parenting#CapCut ♬ original sound - drsMandM

Kako ističe doktorka, njen sin sada o paprici razmišlja "pozitivno". Možda neće baš navaliti ako su u velikoj gomili, ali ako ih malo na tanjir, poješće ih umereno. Doktorka je ocenila situaciju kao "veliku pobedu“, jer njen sin nije baš sjajan kada je u pitanju isprobavanje novih stvari.

Stotine ljudi je lajkovalo njen video, a neki su počeli da dele sopstvene trikove kako su naterali decu da jedu više. Čini se da svi roditelji imaju različite metode.

- Skriveno povrće! Fino iseckano u sosove za testeninu itd. Takođe je uspelo kada ih uključim u pripremu obroka - napisala je jedna osoba.

Sličan metod primenjuje i autor ovih redova, pa su tako ćufte u paradajz sosu jedna od omiljenih ručaka u našoj kući, a da su deca pritom potpuno nesvesna da su pored daleko manje doze mesa u njima pojeli bar tri do četiri vrste povrća i žitarica koje ni u snu ne bi okusili. A svakako ću koliko danas pokušati i trik sa "seckanjem paprika".

Pokušajte, nemate šta da izgubite! 

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Roditeljstvo u fokusu: Kako da sprečimo gojaznost kod dece

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica