• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nošnja iz ovog srpskog grada proglašena za najlepšu na festivalu u Hrvatskoj: "Kulturno nasleđe juga Srbije"

E. O.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Namera je da se novim naraštajima ostavi u nasleđe ovakvo kulturno blago, kako bi ga više cenili i poštovali

  • 0
Nošnje iz Vranja i doline Pčinje najlepše na festivalu u Hrvatskoj Foto: Lična arhiva

Vranjska gradska nošnja i nošnja Lazarica iz doline Pčinje, osvojile su prvo mesto na Međunarodnoj reviji narodnih nošnji "Obnavljamo baštinu", u Trnjanima u Hrvatskoj, u kategoriji "drugih naroda i država".

Ova manifestacija se održava u blizini Slavonskog Broda i prilika je da učesnici pokažu rekonstruisane narodne nošnje mesta i krajeva iz kojih dolaze.

Bojan Ristić iz Vranja, predsednik Udruženja “Centar za kulturu Predvodnica”, kaže da je cilj učešća na ovakvim festivalima, pre svega da se široj javnosti pokaže kulturno nasleđe, kojim jug Srbije raspolaže.

- Predstavili smo noviji tip ženske gradske nošnje iz Vranja, nošnju Lazarice iz Pčinje i mušku gradsku nošnju Vranja.

Nošnje su sada prikazne kompletno, sa pratećim rekvizitima i nakitom, koji se ne viđaju na sceni, kada se izvode folklorne igre.

Na primer, vranjska gradska nošnja u ženskom kompletu ima suncobran i lepeze, kojih na sceni nema, kada se igraju kola iz perioda druge polovine 19. i početka 20. veka. Sada smo se predstavili modelima i detaljima koji su nedavno izrađeni u Vranju, Obrenovcu, Kragujevcu i Negotinu, ali po originalima koje imamo u svojoj kolekciji - kaže Ristić.

On dodaje i da se dvadesetak godina bavi sakupljanjem, čuvanjem i prikazivanjem ovakvog nasleđa na području juga Srbije, ali i šire. Namera je da se novim naraštajima ostavi u nasleđe ovakvo kulturno blago, kako bi ga više cenili i poštovali.

- Ako je nešto tuđe, ne znači i da je lepše. A da bi smo nešto svoje cenili, u ovom slučaju nošnjje, moramo da ga upoznamo dobro i shvatimo njegovu vrednost - poručuje Ristić.

Takođe, u Vranju je nedavno održana Međunarodna revija nošnji, gde je prikazeno preko 70 kompleta muške i ženske odeće, iz Srbije i drugih zemalja Evrope.

(Ona.rs/S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Žejka Milurović: Kreatorka čije se narodne nošnje nose po celom svetu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica