• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čuvarke tradicije prikazale drevnu tehniku valjanja mokre vune: Mesto gde istorija odjekuje u sadašnjosti

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Diplomatski pokrovitelj ove kolonije ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson, rekao je da je Paraćin mesto gde istorija odjekuje u sadašnjosti

  • 0
Paraćin Etno mreža Foto: Etno mreža

Čuvarke tradicije okupljene u krovnom udruženju Etno mreža predstavile su danas tokom Diplomatskog dana u sklopu prve kolonije pustovanja u Paraćinu, drevnu tehniku valjanja mokre vune i ručno rađene komade sa motivima iz manastira Manasija, karakterističnim za Pomoravski okrug.

Koloniju pustovanja organizovali su Etno mreža i NALED, u partnerstvu sa Opštinom Paraćin, Turističkom organizacijom i Regionalnim inovacionim start up centrom u ovom gradu, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Britanske ambasade u Beogradu.

Predsednica Etno mreže i izvršna direktorna NALED-a Violeta Jovanović podsetila je da se danas obeležava i Međunarodni dan žena na selu, ističući da je to još jedna prilika da se ukaže na značaj žena iz ruralnih područja, njihov doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, kao i potrebu da se one dalje osnažuju i podrže.

„Kolonije koje organizujemo prilika su za ove žene da iz zanemarenog ekonomskog potencijala postanu snaga i vodeći deo društva. Žene koje su danas sa nama, majstori su tradicionalnih veština i imaju važnu ulogu u očuvanju kulturnog identiteta, koji treba da prenesemo i na nove generacije. Želim da zahvalim institucijama, diplomatskom koru i društveno odgovornoj privredi koji ove proizvode koriste kao originalne poklone, jer takvim nabavkama promovišu kulturno nasleđe Srbije i obezbeđuju izvor prihoda za žene koje ih izrađuju. Pozivam državu i jedinice lokalne samouprave da još snažnije podrže naš rad, da izdvoje više sredstava za programe i mere podrške, u našem zajedničkom cilju daljeg osnaživanja žena sa sela“, rekla je Jovanović.

Jovanović je, kao dobar primer navela Ministarstvo kulture, koje je ranije sprovelo poseban konkurs za savremenu interpretaciju zanatstva i nasleđa, ističući da je potrebno još sličnih konkursa na republičkom i lokalnom nivou. Prema njenim rečima, u podršci i osnaživanju žena ističu se i gradovi poput Paraćina, koji podržavaju zanatske kolonije.

Danas možemo da vidimo komade sa motivima iz srednjovekovnog manastira Manasija iz obližnjeg sela Zabrega pokraj reke Crnice. To je deo bogate srednjeveovne istorije ovog kraja kojom se ponosimo i zato mi je drago što su vredne žene iz Etno mreže iskoristile ove motive za izradu divnih komada“, rekao je predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.

Diplomatski pokrovitelj ove kolonije ambasador Velike Britanije u Beogradu Edvard Ferguson, rekao je da je Paraćin mesto gde istorija odjekuje u sadašnjosti.

Paraćin Etno mreža Foto: Etno mreža

Od prvog zabeleženog pominjanja Paraćina, u povelji kneza Lazara manastiru Velike Lavre 1375. godine, Paraćin je igrao važnu ulogu u istoriji Srbije, kao i u njenoj ekonomiji. Čestitam Etno Mreži na svemu što čine da očuvaju srpsko kultutno nasleđe, koje igra neprocenjivu ulogu i u razvoju lokalne zajednice. Ono nije samo pitanje očuvanja prošlosti, već i izgradnje snažnije budućnosti za nas i naše buduće generacije“, rekao je Ferguson, dodajući da je njegova supruga Karolina već preuzela ulogu važnog partnera Etno mreže u aktivnostima na očuvanju kulturnog nasleđa.

Etno mreža je do sada organizovala više od 20 kolonija u osam gradova i opština širom Srbije, od Pirota do Sombora, uz učešće više od 400 žena i više od 100 visokih predstavnika diplomatskog kora i zvaničnika iz državnih institucija. U sklopu kolonija, organizovani su masterklas programi koji okupljaju majstore starih tehnika (tkanje, pustovanje, zlatovez, necanje), a učešćem u trodnevnom programu dobija zainteresovani imaju priliku da unaprede znanja i izgrade mrežu za podršku.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: "Devedeset odsto njih nema vlasništvo nad zemljom": Brankica Janković ZA o položaju žena sa sela:

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Porodica