• 0
 ≫ 

Moćna dunavska tvrđava – vodeni grad u vojvođanskoj ravnici: 7 vekova bačke lepotice

 ≫ 

Zamak u Baču predstavlja najbolje očuvano srednjovekovno utvrđenje na području Vojvodine

  • 0
Bačka tvrđava, 365 dana kroz Srbiju

Foto: Ivan Strahinić

Foto: Ivan Strahinić

U vreme ugarskog kralja Karla Roberta, na prostoru današnje Bačke, jednog od turističkih potencijala Srbije, sa svih strana opasana rekom nikla je Bačka tvrđava.

Spadala je u takozvane vodene gradove - do nje se moglo stići samo pokretnim mostom. Nalazila se na nekadašnjem ostrvu između reke Mostonge i jednom od njenih rukavaca. Iako nije direktno pozicionirana na Dunavu, smatrala se dunavskim zamkom, jer se nalazi u slivu ove reke.

Ugarski kralj podigao je Bačku tvrđavu da bi sprečio pritiske srpskog carstva na ugarsku granicu. U to vreme, tvrđava je imala osam kula sa čuvenom donžon kulom, odaje upravnika okruga, kuhinju, bunar, boravište za stražare... Iako je izgradnja počela 1338. godine, konačni izgled Bačka tvrđava dobila je u 15. veku.

Otomanski putopisac Evlija Čelebi ostavio je dragocene podatke o Baču i zamku koji je dominirao bačkom ravnicom:

To je divna tvrđava na jednom jezeru koje dobiva vodu iz Dunava, ima četvorougaoni oblik, a sva je sazidana od cigle... U ovom gradu nalazi se još jedna velika kula; to je prava kosmorama, koja je okrenuta prema jezeru. Na njoj se nalazi divno odmaralište poput carskog. To je dvorac lep kao Havernek; u njemu se sastaju svi prosvećeni i iskreni prijatelji iz grada da se odmore i razonode.“

Bačka tvrđava spaljena je, razrušena i napuštena početkom 18. veka, vodena površina kojom je bila opasana je presušila, a nekadašnje velelepno zdanje pohodili su lovci na blago, verujući da će među zidinama zamka pronaći zlatnike i uspeti da se preko noći obogate.

Nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata Bačka tvrđava dobila je status spomenika kulture.

Donžon kula sa pet etaža je obnovljena, objekat u okviru tvrđave je rekonstruisan, a čuvena bačka lepotica zajedno sa podgrađem proglašena je za prostornu kulturno-istorijsku celinu od izuzetnog značaja.

Foto: Ivan Strahinic

Video: Tvrđava stoji uprkos vremenu: Zamak vilinskog kralja u postojbini jednog naroda iz Vojvodine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja