• 3
 ≫ 

Ko jednom popije kap vode sa česme "Četiri lava", kad-tad će se vratiti u biser Srema

 ≫ 

Na obroncima Fruške gore nalazi se jedno od najlepših i najživopisnijih naselja sa bogatom istorijom i tradicijom

  • 3
Sremski Karlovci 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić
Sremski Karlovci 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

Kad pomislimo na Srem, prvo što većini ljudi padne na pamet jesu ravnica, vinogradi, ukusna hrana, predivna priroda i spokoj kojim odiše ovaj deo Srbije.

Takođe, mnogi će se setiti velikog srpskog pesnika Branka Radičevića, jednog od najznačajnijih poeta srpskog romantizma, koji počiva na brdu Stražilovo.

Ali, iako su Sremski Karlovci sve nabrojano, oni su ujedno i nepresušna riznica bogate srpske tradicije koju, čini se, lagano zaboravljamo, dajući prednost velikim gradovima i turističkim centrima koji svoju istoriju tek ispisuju.

Prošlost Sremskih Karlovaca prati se kroz istorijske izvore od 14. veka – prvi put se pominju u pisanim dokumentima davne 1308. godine. Tada su bili poznati kao kaštel Karom, a sadašnji naziv mesta upisan je 1532. godine u rukopisnom Otačniku manastira Krušedola.

Spalili su ih Turci, a obnovio imućni srpski narod koji je, zajedno sa mitropolitima, dovodio u Sremske Karlovce prosvetni kadar iz inostranstva. Znali su da je u znanju moć, i to je ono što je i danas pečat Sremskih Karlovaca - ulaganje u znanje. Daleke 1791. godine u ovom mestu osnovana je Karlovačka gimnazija, tada poznata kao Gimnazija u Srba, a zvanično Ilirska gimnazija.

Ktitori zdanja bili su mitropolit Stevan Stratimirović i trgovac Dimitrije Anastasijević Sabov.

Zgrada koja je obnovljena vek kasnije, a koja je zadužbina srpskog patrijarha Germana Anđelića i njegovog brata Stevana, i danas pleni lepotom. Ujedno je bila i Patrijaršijski dvor, a među njenim zidinama nalazi se najstarija herbarska zbirka na Balkanu koja potiče iz 18. veka.

Karlovačka gimnazija je najstarija gimnazija na prostorima Srbije.

Sremski Karlovci krajem 18. veka dobili su vodovod i čuvenu česmu nazvanu „Četiri lava“. Legenda kaže da će svako ko je popio makar kap vode sa ove česme kad-tad u Karlovce i vratiti.

Saborna crkva posvećena Svetom Nikoli, Karlovačka bogoslovija, Rimokatolička crkva, Kapela mira, Gornja crkva, Magistrat, Donja crkva, Stefaneum..., samo su neka od zdanja koja Sremske Karlovce, po mišljenju mnogih, čini najlepšim mestom u Sremu.

Foto: Ivan Strahinic

Video: Ovako izgleda raj: Saznajte koja se drevna legenda krije iza ovog božanstvenog jezera lotosa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Boža zemunac

    23. novembar 2021. | 19:50

    Hvala na divnom članku.

    Podelite komentar

  • 🌺🌸🌼

    24. novembar 2021. | 16:28

    Isto tako ima prica,koja vekovima se prica.... Da ko popije vodu u Sarajevu na Bascarsiji gde je cesma ispred Husrev begove dzamije...svaki put ce se vracati u taj prelepi grad na Miljacki

    Podelite komentar

  • Mirjana

    24. novembar 2021. | 01:22

    Poštujem i volim Karlovce, ali što se česme i vode tiče, postoji priča da ko popije vodu sa Begečke česme zauvek ostaje u Begeču. Krenite tragom i te priče- čucete i videti.

    Podelite komentar