• 3

Vinski turizam se ubrzano razvija: Srpska Toskana privlači veliki broj posetilaca i iz inostranstva

U Topoli trenutno postoji 12 registrovanih seoskih domaćinstava, od čega šest ima visoku kategoriju sa četiri zvezdice

  • 3
Topola, promocija vina u Šumadiji, Udruženje vinara Šumadije je  2014. godine organizovalo 1. Festival Šumadijskih vina. Foto: RINA

Vinski turizam poslednjih godina intenzivno se razvija na teritoriji opštine Topola. Sve je više meštana koji se odlučuju da svoja seoska domaćinstva otvore za posetioce, uz nezaobilazni obilazak vinogarada i degustaciju crnih i belih vina pravljenih od najkvlatitnijeg grožđa koje raste na pobrđima Oplenca.

- Topola ima izuzetne turističke potencijale. Postoji niz sadržaja koji mogu da privuku turiste, pre svega fantastični pejzaži, istorijsko nasleđe i gastronomija.

Tokom epidemije posete gostiju iz inostranstva su smanjene, ali u narednom periodu moramo povećati broj noćenja, a u tome su nam važna seoska domaćinstva i vinski turizam kao jedna od delatnosti koje opština može da pruži - kaže Dragana Kostić iz Turističke organizacije "Oplenac".

Prošle godine, po prvi put lokalna samouprava je podržala seoska turistička domaćinstva sa novom merom, odnosno po 150.000 dinara svim registrovanim domaćinstvima koja obavljaju pomenutu delatnost.

U Topoli trenutno postoji 12 registrovanih seoskih domaćinstava, od čega šest ima visoku kategoriju sa četiri zvezdice.

- Trenutno radimo na projektu za izraelsko tržiste, agencija iz Beograda je zamolila da odradimo istraživanje seoskih domaćinstva koja bi ispunila njihove kriterijume i možemo se pohvaliti da čak četiri -pet, naših domaćinstva ispunjava te kriterijume - rekla je Kostić.

Ono što svakako obećava kad je dodatni razvoj turizma u pitanju jeste sve više vinarija koje niču u Topoli, a vinari se okreću tržištu.

Iz porodične proizvodnje prelaze u viši rang gradeći degustacione sale i šireći svoje kapacitete čime postaju prepoznatljiviji za sve ljubitelje ovog božanskog pića.

Video: Zavirite u hram vina: Služe vas roboti somelijeri dok vam preporučuju vino po vašem raspoloženju

(Ona.rs/RINA)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bgd

    9. decembar 2021. | 19:03

    Jbt kakvo pomodarstvo, svi sad njuse pampure, razumeju se u sorte grozdja...sve veliki strucnjaci sa nabijenim nosevima u visoke case, fuuuuj...

    Podelite komentar

  • Džontra

    9. decembar 2021. | 22:09

    Živim blizu Bad Dürkheim u Nemačkoj gde se u septembru održava najveći vinski festival na svetu.Sav region živi samo od vina i turizma koji i ja sa porodicom rado posećujemo tako da je vinski turizam vrlo isplativ ako se u njega ulaže i pažnja posvećuje. Uzgred posećujem i vinske destinacije po Srbiji i Republici Srpskoj takođe

    Podelite komentar