• 5

"Mala Švajcarska" na 200km od Beograda: Na ovoj planini ima najviše zelenila u Srbiji

Goč je idealan za odmor tokom cele godine

  • 5

Na tridesetak kilometara od Kraljeva, u neposrednoj blizini Vrnjačke Banje, nalazi se Goč, jedna od nižih planina u Srbiji koja je, makar kad je reč o zimskom odmoru, manje popularna u odnosu na Kopaonik, Zlatibor, Taru i Staru planinu.

Blaga klima, veliki broj izvora i rečica i oko 700 biljnih vrsta od kojih su mnoge lekovite, rastu gotovo do najvišeg vrha Ljukten koji se nalazi na 1.216 metara nadmorske visine.

Svež planinski vazduh, dobro obeležene staze za pešačenje, skijaške staze koje su idealne za početnike, veštačko jezero Selište, kao i guste bukove i jelove šume glavni su razlozi zbog kojih se turisti opredeljuju da makar vikend provedu na Goču.

Ova planina u centralnoj Srbiji važi za najpošumljeniju na našim prostorima. Pored bukvi i jela, ovde rastu i gočki crni bor, plemeniti lišćari, hrast kitnjak... Zbog prelepe prirode turisti često nazivaju Goč „malom Švajcarskom“.

Sa Krsta, jednog od vidikovaca na ovoj planini, po vedrom danu može se videti gotovo pola Srbije – pogled puca na Gledićke planine, Rudnik, Rtanj i Kopaonik, čijem planinskom lancu pripada i Goč.

Ukoliko niste ljubitelj zimskog odmora, nemojte propustiti da Goč posetite krajem proleća i početkom leta, kad sazru šumske jagode koje su, tvrde posetioci, baš na ovoj planini najukusnije u celoj Srbiji...

Video: Prvomajski uranak pod snegom

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • DARKO 100%

    10. decembar 2021. | 18:33

    Sve planine su izvor zdravlja u Srbiji,planinski sir,kajmak,voda ,vazduh,,domace zivotinje koje pasu na njima,sva ta celina cini coveka rumenim i zdravim,

    Podelite komentar

  • Zeljko

    11. decembar 2021. | 17:20

    Planina sa video snimka je Golija..

    Podelite komentar