• 0

Srpski Alpi su raj za skijaše, a za istraživače ostrvo sa blagom: Tajne Stare planine

Za ljubitelje zimskih sportova Stara planina je nezaobilazna destinacija, jer je pet meseci pod snegom

  • 0

Strme litice, vodopadi, rečni tokovi, skijaške staze, žičara, više od 1.000 vrsta biljaka od kojih su mnoge lekovite, 200 vrsta ptica, čak 116 vrsta leptira...

Ovako bi, u najkraćem, glasio opis Stare planine, turističke lepotice Srbije koja poslednjih godina doživljava turistički procvat.

Pripada teritorijama četiri opštine – Dimitrovgrad, Knjaževac, Zaječar i Pirot, a geografski gledano nastavak je planinskog venca koji se pretežno nalazi u Bugarskoj.

Ipak, posetioci i zaljubljenici u Staru planinu kažu da se ono najlepše što priroda može da podari nalazi baš u Srbiji, posebno za planinare i skijaše, te i ne čudi što je nazivaju „srpskim Alpima“.

U vreme Rimljana ovaj masiv je nosio naziv Hemus, što znači „planinski lanac“. Turci su je zvali „Kodža Balkan“ ili samo „Balkan“, što u prevodu znači „brdoviti kraj“.

Midžor, najviši vrh Stare planine u Srbiji nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine, a među turistima posebno popularan Babin zub, koji je i zaštićeni prirodni rezervat, na 1.758 metara.

Na Jabučkom ravništu nastala je prva gondola u Srbiji. Ljubitelji zimskih sportova mogu da uživaju na 13 kilometara dugim stazama i žičarama sa kapacitetom od oko 1.300 skijaša na sat.

Video: Jelena se popela na vrh Stare Planine i shvatila da je ispod nje more

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja