• 1

Gospodar Jovan Obrenović ovde je imao svoje suvote: Zimska idila u dragačevskim selima

Pored Guče, koju je proslavila manifestacija u slavu trube, na teritoriji Dragačeva nalazi se još 48 varoši i sela koja rado posećuju i domaći i strani turisti

  • 1

Na obroncima planina Ovčara, Jelice, Troglava, Čemerna, Golupca i Krstaca nalazi se Dragačevo, teritorija sa 49 varošica i sela koja predstavljaju biser Zapadne Srbije.

Svakako najpoznatija varošica je Guča zahvaljujući Dragačevskom saboru trubača koji je ove godine održan po 60. put i upisan kao nematerijalno kulturno nasleđe Srbije.

Zahvaljujući Saboru trubača, Guča postala je planetarno poznata, a sela u njenoj blizini doživela su turistički procvat.

Željni netaknute prirode, odmora u brvnarama, opčinjeni čarobnom seoskom ambijentalnom celinom karakterističnom za ovaj kraj Zapadne Srbije, i strani i domaći gosti zavoleli su Dragačevo kao mesto za provod, ali i za odmor.

Planine Ovčar, Jelica, Čemerno, Troglav i Golubac, reke Zapadna Morava, Bjelica i Moravica, kao i veštačko jezero Goli kamen od proleća do kasne jeseni stecište su svih onih koji su željni susreta sa prirodom i mirom koji ona nesebično pruža. Pecanje, planinarenje, šetnje po livadama i borovim šumama, uživanje u čistom vazduhu i domaćoj hrani samo su neki od aduta Dragačeva.

Koliko je ovaj kraj bio blagorodan i odvajkada bogat prirodnim lepotama govori i istorijski podatak da je brat knjaza Miloša Obrenovića, Jovan Obrenović, u narodnu poznat kao Gospodar Jovan, ovde imao svoje suvote.

Zimi, u ovom kraju je neobično mirno. Tad samo malobrojni meštani sela oko varošice Guče uživaju u snežnoj idili, čekajući da „pukne proleće“, pa da život opet zažubori u Kaoni, Gornjem Dupcu, Rtima, Vučkovici, Negrišorima, Velesu... Do tad žive u bajkovitom ambijentu, kao sa starih novogodišnjih razglednica.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • pedijatar KG

    16. decembar 2021. | 16:35

    Svoje prve godine zivota provela sam u dragacevskom selu Goracici.Nikad nisam zaboravila te prelepe zime i nikad mi sneg nije bio lep kao tu.Moji roditelji zapoceli svoju uciteljsku karijeru u Dragacevu,moje prve sanke mi je napravio otac pevaca Radeta Jorovica.Posle mnogo,mnogo godina ponovo se povremeno vratim u taj kraj,osetim neopisivu srecu i spokoj gledajuci u ta prostranstva.Jedino mi je zao sto svoju lekarsku karijeru nisam tu zapocela kao i moji roditelji svoju uciteljsku.Predivan deo Srbije koji svako treba da obidje i vidi.

    Podelite komentar