• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedno od dragačevskih sela postalo je planetarno poznato zbog ovog instrumenta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duge 63 godine Guča je prepoznata kao „prestonica trube“, a o značaju koji ovaj instrument ima na selo i na čitav kraj jasno svedoči i postojanje Muzeja trube, jedinstvenog u našoj zemlji

  • 0
Guča Foto: Telegraf.rs

Pet planina u zapadnom delu Srbije omeđuje teritoriju Dragačeva, koja se prostire na površini od oko 660 kvadratnih kilometara.

Planinskim masivima Troglava, Ovčara i Čemrna, kao i Golupca i Jelice omeđena je teritorije Dragačeva, u okviru koje se nalazi bezmalo 50 naselja. Tačnije, njih 49, od kojih području opštine Lučani pripada njih 37, navodi TO Dragačevo.

Među njima se izdvaja Guča, koja je postala poznata ne samo širom Srbije, nego i van granica naše zemlje, te se neretko karakteriše kao „prestonica trube“.

Domaćin ovogodišnjeg sabora, koji traje do 4. avgusta je proslavljeni srpski trubač, Dejan Petrović, navedeno je na zvaničnom sajtu Dragačevskog sabora trubača, koji se već 63 godine zaredom održava u Guči.

Guča 2024 Dejan Petrović Foto: Mileta Mirčetić

Kratka istorija Guče

Dve su legende koje su ostale u narodnom sećanju, a koje nude objašnjenje za nastanak naziva ovog dragačevskog sela.

Pored one u kojoj se gugutke, koje guguču smatraju zaslužnima za nastanak naziva sela, postoji još jedna. U periodu turske vladavine tim područjem se lokalno stanovništvo skrivalo od osvajača. Uz termine skrivati i prikrivati, tada je korišćen i termin gučiti, pa se prema toj legendi upravo taj pojam i smatra razlogom za nastanak naziva sela Guča, ističe TO Dragačevo.

U drugoj polovini 15. veka je zabeleženo prvo pominjanje ovog sela. U turskom popisu sela tog kraja je navedeno da je tek 14 kuća brojala Guča u to doba.

Onog trenutka kada je izgrađena seoska crkva, posvećena Svetom arhangelu Gavrilu, što se zbilo 1831. godine, zapravo i počinje nastanak „gučke čaršije“, posle čega počinju mnogi i da se doseljavaju u to dragačevsko selo.

62. Dragačevski sabor trubača u Guči, Guča Foto: Mileta Mirčetić

Budući da je 1875. godine izgrađeno i zdanje Sreske uprave, nakon nešto manje od dve decenije nakon toga, tadašnji kralj Srbije, Aleksandar Obrenović donosi i zvaničan ukaz, kojom prilikom je 1892. godine Guča proglašena za varošicu.

Duge 63 godine je Guča prepoznata kao „prestonica trube“, a o značaju koji ovaj instrument ima na selo i na čitav kraj jasno svedoči i postojanje Muzeja trube, jedinstvenog u našoj zemlji.

U parku osnovne škole u Guči postoji i muzej na otvorenom „Lapidarijum“, koji je takođe jedinstven u Srbiji, budući da su u njemu izloženi spomenici krajputaši.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Počela je najveća smotra trube na svetu, Guča je od danas najveselije mesto na Balkanu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja