• 1

Ispod najlepšeg prirodnog bunara u Srbiji krije se 6 pećina: Misterije Krupajskog vrela

Dubina vrela koje je osvojilo društvene mreže iznosi čak 123 metra, što je otkriveno tokom nedavnih istraživanja

  • 1

Na samo sat vremena vožnje od Beograda, na putu ka Žagubici nalazi se Krupajsko vrelo, jedna od prirodnih atrakcija Srbije.

Nestvarne nijanse plave i zelene boje, kao i veličanstven krajolik kojim je vrelo okruženo, učinili su da ovaj deo Srbije postane posebno popularan u poslednje dve godine, iako je još od 1995. proglašeno prirodnim dobrom od izuzetnog značaja.

Domaći turisti koji zbog pandemije korona virusa 2020. nisu bili u prilici da letuju van zemlje otkrili su Krupajsko vrelo kao destinaciju koju nikako ne bi trebalo zaobići prilikom putovanja po Srbiji.

Uprkos otvaranju granica, popularnost Krupajskog vrela nije opala ni prošlog leta, a fotografije čarobne prirode iz ovog dela istočne Srbije preplavile su društvene mreže.

Zašto je Krupajsko vrelo tako posebno?

Pored toga što oduzima dah na prvi pogled, ono je i dalje velika misterija za istraživače. Otkriveno je da se na dnu nalazi čak šest pećina – Tobogan, Želudac, Glava ovna, Mala soba, Velika soba i Šest metara, kao i lavirint podzemnih kanala.

Temperatura vode iznosi od devet do 11 stepeni, a vrelo je toliko bistro da u pojedinim delovima providnost vode iznosi oko šest metara.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vuk

    18. decembar 2021. | 14:43

    Verovatno će se prodati.

    Podelite komentar