• 4

Magična lepota Dunava kod Golupca: Za ovaj kraj mnogi kažu da je srpsko more

Širina reke kod varoši u istočnoj Srbiji iznosi čak šest i po kilometara, a zbog planina koje je okružuju neodoljivo podseća na primorski ambijent

  • 4

Kad se Dunav kod Golupca umiri i postane ravan kao staklo, najduže za pola sata pašće kiša.

Ovaj „jezik prirode“ znaju da protumače ne samo vremešniji stanovnici Golupca, već i svi turistički vodiči koji rade u istočnoj Srbiji, ali i pecaroši koji rado provode vreme na najdužoj reci u našoj zemlji.

Iako je, zahvaljujući obnovljenoj Golubačkoj tvrđavi, ovaj deo istočne Srbije najatraktivniji za posetioce od proleća do jeseni, turista ima i kad „zagudi zima“ i debeli sloj leda prekrije priobalje Dunava.

Tad se, kaže legenda koja se prepričava po ovom kraju, iz beskrajnog plavetnila pojavljuju zmajevi nastali od šarana starijih od 200 godina. Predanje veli da će onog koji na Dunavu kod Golupca vidi zmaja kako izranja iz reke, pratiti dobro zdravlje i dugovečnost.

Upravo kod Golupca Dunav je najširi na ovom području – čak šest i po kilometara. Zato i ne čudi što mnogi koji po prvi put dođu u Golubac imaju utisak kao da su na moru.

Ovaj deo Srbije turisti najčešće porede sa Bokom Kotorskom, što zbog plavetnila vode, što zbog prirode koja podseća na krajolike sa primorskih razglednica...

Foto: Ivan Strahinić

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Dzoni

    18. decembar 2021. | 18:39

    Sirok cak sest i po metara?? Ili ipak kilometara

    Podelite komentar

  • DARKO 100%

    18. decembar 2021. | 18:32

    Mi smo nase more dali Hrvatima

    Podelite komentar

  • Jelena

    20. decembar 2021. | 11:09

    Dunav je na tom delu najveći i definitivno najlepši, zaista. Ceo taj potez je divan, od tvrđave Ram, do Golupca. Ali kada se prilazi Golupcu, ima jedan deo gde Dunav skoro da zapljuskuje put, a obala je uređena, pa svaki put imam utisak da sam negde u Kotoru ili Perastu. Dunav je ovde zaista k'o more. Obišla sam tamo skoro sve, a na proleće ću ponovo da uzmem auto iz mms-a, pa da odem da ponovo obiđem Ram, Viminacijum i manastir Tumane. A ako bude vremena, možda i da vidim Decebala. Taj deo Srbije je zaista čudesan.

    Podelite komentar