• 0

Resavska pećina stara je 80 miliona godina: Kip majke sa detetom njen je zaštitni znak

Ukrasi u "Resavskoj lepotici" su u beloj, žutoj i crvenoj boji

  • 0

Na 20 kilometara od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina Glava, nalazi se jedna od najlepših i najdužih pećina u Srbiji - Resavska pećina.

Starost ove pećine procenjuje se na 80 miliona godina, što je čini i jednom od najstarijih pećina na ovim prostorima.

Otkrivena je šezdesetih godina prošlog veka, kada je jedan od lokalnih pastira pokazao planinarima iz Svilajnca kakvo prirodno blago se nalazi u Istočnoj Srbiji.

Resavska pećina dugačka je 4,5 kilometara, a za posetioce je uređeno oko 800 metara. Iako se čini da deo koji turisti mogu da obiđu nije naročito dug, on je i te kako atraktivan zahvaljujući neverovatnim pećinskim ukrasima koji oduzimaju dah.

Ukrasi su u beloj, žutoj i crvenoj boji koja je ujedno zbog velikog prisustva oksida gvožđa i dominantna na pećinskom nakitu u "Resavskoj lepotici", kako se još naziva ova pećina u Srbiji.

Najniža tačka do koje posetioci mogu da dođu nalazi se na 405 metara nadmorske visine. Na gornjoj galeriji nalaze se četiri dvorane - Dvorana sraslih stubova, Dvorana košnica, Predvorje istorije i Kristalna dvorana.

Iako je svaki komad pećinskog nakita lep za sebe, Resavska pećina prepoznatljiva je po kipu majke sa detetom i dva kristalno-bela kipa koji su dobili nazive "baba" i "deda". Tu su još i brojne bigrene kadice, "Afrodita", "Džamija", "Krivi toranj u Pizi", "Stopalo slona", "Obešena ovca"...

Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Jelena se popela na vrh Stare Planine i shvatila da je ispod nje more

(Ona.rs)

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja