• 0
 ≫ 

U Starom Slankamenu postoji mesto gde riba uvek grize: Pecaroši su najverniji gosti

 ≫ 

S obzirom na to da su gotovo svi meštani Slankamena zaljubljenici u ribarenje, ako primete da vas sa obale ulov zaobilazi, ponudiće da vas prevezu čamcem tamo gde ćete imati više sreće

  • 0
365 dana kroz Srbiju Stari Slankamen - Inđija Foto: Ivan Strahinić

Najstarija banja u Sremu udaljena je svega 55 kilometara od Beograda, a odavno je poznata i kao omiljena destinacija pecarošima kako iz prestonice, tako i iz Novog Sada.

Na tromeđi Srema, Banata i Bačke, u podnožju Fruške gore, na nadmorskoj visini od 80 metara, nalazi se Stari Slankamen.

Iako u ovom naselju danas živi manje od 1.000 stanovnika, Stari Slankamen spojen je sa Novim, a u blizini je podignuto više vikend naselja.

Blizina Beograda s jedne i Inđije, odnosno Novog Sada s druge strane čine Slankamen i te kako pogodnom lokacijom za život, posebno za one koji žele da pobegnu iz gradskog grotla i provode veći deo vremena u prirodi, kraj reke.

Upravo zahvaljujući blizini reke, Stari Slankamen bio je naseljen još u antičko doba. Sloveni su se ovde doselili u 11. veku, a 1468. godine Vuk Grgurović, poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, podigao je pravoslavnu crkvu Svetog Nikole. Ova svetinja danas predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Ono po čemu je Slankamen posebno poznat je banjska voda koja se koristi u rehabilitaciji posttraumatskih stanja i neuroloških oboljenja. Lekovita voda pominje se još početkom 18. veka, a lečilište slovi za najstarije banjsko lečilište u ovom delu Vojvodine, izgrađeno 1906. godine. Kada je sedamdesetih godina prošlog veka podignuta nova bolnička zgrada, otpočela je nova era u razvoju banje.

Ljubitelji pecanja rado biraju Stari Slankamen kao destinaciju na kojoj će zabaciti udicu i “pustiti mozak na pašu”. S obzirom na to da su gotovo svi meštani Slankamena zaljubljenici u ribarenje, ako primete da vas sa obale ulov zaobilazi, ponudiće da vas prevezu čamcem tamo gde “riba grize”.

Nemojte propustiti ovu avanturu, jer je to jedinstvena prilika da se nađete na mestu odakle možete da vidite kako se Tisa uliva u Dunav i da uživate u prelepom pejzažu.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Zbog njega Kalemegdanska tvrđava danas izgleda ovako

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja