• 0
 ≫ 

Niška tvrđava: Vekovni simbol grada čuva spomen na njegovu slavnu prošlost

 ≫ 

Izgrađena početkom 18. veka na temeljima ranijeg utvrđenja, domaćin je brojnim značajnim manifestacijama, koje su proslavile grad. Osim festivala „Nišvil“, ovde se organizuje i manifestacija „Filmski susreti“, kao i brojni muzički i kulturni događaji

  • 0
Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

U samom centru grada Niša, na obali reke Nišave, uzdiše se vekovni simbol grada. Niška tvrđava je okarakterisana kao spomenik kulture od velikog značaja i zajedno sa neposrednim okruženjem se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija.

Izgrađena početkom 18. veka na temeljima ranijeg utvrđenja, domaćin je brojnim značajnim manifestacijama, koje su proslavile grad. Osim festivala „Nišvil“, ovde se organizuje i manifestacija „Filmski susreti“, kao i brojni muzički i kulturni događaji.

Izuzev letnje pozornice, u kompleksu Niške tvrđave se nalazi i džamija Bali bega, izgrađena u prvoj polovini 16. veka, kao i umetnički paviljon, i to u nekadašnjem objektu Arsenala sa kraja 19. veka, koji je naknadno adaptiran. Tu je i kompleks Pašinog konaka, zatim zgrada Istorijskog arhiva, spomenik knjazu Milanu Obrenoviću i Spomen kostrurnica podignuta na mestu stradanja učesnika Topličkog ustanka.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Kratka istorija simbola Niša

Ne samo da važi za simbol grada, već se Niška tvrđava karakteriše kao jedan od najstarijih, ali i najvrednijih spomenika u celom Nišu.

Iako je današnje utvrđenje podignuto u prvoj polovini 18. veka, poznato je da se tu i u antičkom periodu, na području Naisusa nalazilo utvrđenje. Smatra se da je antički Naisus, odnosno njegova kamena tvrđava, izgrađena još tokom drugog veka.

Niška tvrđava, centar, panorama grada, Nišava reka Pogled na Nišku tvrđavu pod noćnim osvetljenjem. Foto: Shutterstock

Tokom srednjeg veka biva obnovljeno utvrđenje, da bi vizantijska vojska u njemu boravila tokom 11. veka. Zanimljiv je i podatak da je 1183. godine veliki župan Stefan Nemanja zauzeo grad. Šest godina kasnije istorija beleži i njegov susret sa Fridrihom I Barbarosom, nemačkim carem, upravo u Nišu. U vreme vladavine srpskog cara Dušana Silnog, Niš ulazi u sastav Srbije, ali 1427. godine grad potpada pod tursku vlast.

Upravo to vreme je značajno za nastanak današnje tvrđave. Naime, sa ciljem da što bolje zaštite grad, turske snage grade na mestu nekadašnjeg utvrđenja novo. Sultanova povelja o izgradnji Niške tvrđave datirana je 19. februara 1719. godine. Zabeleženo je da je ukupno 400 zidara bilo angažovano i da su kamenoresci došli iz Konstantinopolja.

Niška tvrđava, Niš, Srbija Foto: Shutterstock

Juna meseca nakon četiri godine su radovi na Niškoj tvrđavi završeni. O tome svedoči spomen-ploča na Stambol kapiji.

Dužina bedema Niške tvrđave iznosi 2.100 metara. Njihova prosečna širina je tri, a visina osam metara. Danas je u okviru bedema osim Stambol kapije očuvana i Beogradska kapija, dok su uočljivi ostaci Jagodinske i Vidin kapije.

Smatra se da je na području celog Balkana upravo Niška tvrđava najočuvanija građevina tog tipa.

Video: Srbijo, ovo je tvoja tvrđava Golubac

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja