• 0
 ≫ 

Najpoznatija ergela u Srbiji nosi ime po mudroj i otresitoj kneginji: Novi život "Ljubičeva"

 ≫ 

Manifestacija "Ljubičevske konjičke igre" jedna je od najprepoznatljivijih manifestacija u našoj zemlji

  • 0
Požarevac

Foto: Ivan Strahinić

Na nekoliko kilometara od Požarevca, pokraj Velike Morave nalazi se Ljubičevo, naselje u kom je osnovana jedna od najstarijih ergela u Srbiji.

U blizini imanja “Morava” knjaz Miloš Obrenović podigao je konak u kom je često boravila njegova supruga kneginja Ljubica sa sinovima Milanom i Mihailom.

Kneginja je upravljala ovim imanjem, a knjaz Miloš je na istom mestu osnovao i ergelu, jer je želeo da u Srbiji unapredi konjarstvo.

Posle njegove smrti, upravljanje “Moravom” i ergelom preuzeo je njegov sin Mihailo i 1886. posedu dao ime “Ljubičevo”, po svojoj majci Ljubici koja je u narodu ostala upamćena kao najvoljenija srpska kneginja.

Ergela “Ljubičevo” u više navrata ostajala je bez prvoklasnih grla - tokom Prvog i Drugog svetskog rata, posle raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pa i u prvih 15 godina ovog veka.

Otkako je “Ljubičevo” preuzela Turistička organizacija Požarevca, ono je iznova postalo nezaobilazna lokacija na koju turisti rado dolaze.

I u samom Požarevcu postoji niz atrakcija koje bi obavezno trebalo posetiti. Narodni muzej, Galerija Milena Pavlović Barili i zgrada Okružnog zdanja koju su radili italijanski majstori samo su neke od njih.

Jedan od simbola grada je čuveni “Miloš u parku”, spomenik podignut u čast knjazu Milošu Obrenoviću koji je oslobodio Požarevac od Turaka i pozicionirao ovaj grad kao važan trgovački centar.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Povezane vesti

Najnovije iz rubrike Putovanja