• 0
 ≫ 

Zladovačka planina - skriveni biser juga Srbije: Pogled koji nema cenu

 ≫ 

Svi koji su posetili Zladovačku planinu kažu da uspon preko talasastih brežuljaka do Zelenčevog vrha predstavlja savršen relaks za dušu i telo

  • 0
Zladovacka planina Trgoviste Foto: Ivan Strahinić

Na jugu Srbije, u blizini Trgovišta, nalazi se Zladovačka planina, omeđena Koćuricom, Tripušnicom, Gloškom i Banjskom rekom.

Najviši vrh prostire se na 1.574 metra nadmorske visine i dobio je naziv Zelenčev vrh, dok se ostala dva - Koćurac i Modra glava nalaze na 1.568, odnosno 1.545 metara nadmorske visine.

Zladovačka planina, koju stanovništvo kolokvijalno zove i Koćura, po istoimenom selu, posebno je popularna među planinarima u ovom kraju.

Prepuna je staza za pešačenje koje kreću od sela Sveti Ilija, na nadmorskoj visini od 1.300 metara, i sežu do Zelenčevog vrha odakle se pruža predivan pogled na Šar planinu, Besnu kobilu, Vardenik i Osogovske planine.

U jednom delu Zladovačka planina obrasla je četinarskom šumom, a u drugom delu gustom listopadnom šumom koja se pruža do slapova reke Koćurice.

Svi koji su posetili Zladovačku planinu kažu da uspon preko talasastih brežuljaka do Zelenčevog vrha predstavlja savršen relaks za dušu i telo.

Ukoliko želite da se susretnete “oči u oči” sa prirodom, Zladovačka planina biće pravi izbor za vas, čak i ako niste u posebnoj kondiciji. Ne morate ni stići do najvišeg vrha. Jer, kako pravi planinari kažu - cilj nije stići do vrha, cilj je uživati u putovanju. A na Zladovačkoj planini takva vrsta uživanja je zagarantovana.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja