• 1
 ≫ 

Tu je nekad, kažu knjige, bilo more: Rusanda je najveće slano jezero u Srbiji

 ≫ 

Lekovito blato sa dna jezera i danas se vadi sa čamca, na tradicionalan način, te se isto tako i vraća u jezero posle upotrebe

  • 1
Banja Rusanda - Melenci Foto: Ivan Strahinić

U neposrednoj blizini Zrenjanina nalaze se Melenci, varoš koja je postala poznata po banji Rusandi na priobalju istoimenog slanog jezera.

Malo je poznato da je jezero Rusanda zapravo poslednji ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, a tome u prilog svedoči i sastav blata, kao i sastav vode.

Naime, Rusanda je najveće slano jezero u Srbiji, a peloid koji se izvlači sa dna i koristi u rehabilitaciji bogat je natrijumom, magnezijumom, kalcijumom, sumporom, gvožđem…

Interesantno je da se blato sa dna jezera i danas vadi sa čamca, na tradicionalan način, te da se isto tako i vraća u jezero posle upotrebe.

Banja Rusanda otkrivena je kao lečilište davne 1867. godine, a lekovitost blata potvrđena je u Carskoj akademiji u Beču.

Iako je u jednom periodu ova banja važila za jednu od najposećenijih i najuređenijih, vremenom je pala u zasenak. Ali, poslednjih godina Rusanda vraća stari sjaj.

Prelep park sa cvetnim lejama, klupama i brojnim stazicama idealan je za rane jutarnje i kasne popodnevne šetnje, uživanje u šumu fontana i cvrkutu ptica kojih u Melencima ne manjka…

Foto: Ivan Strahinić

Video: Jedini Srbin koji je prepešačio surovo Bajkalsko jezero u Sibiru

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Гаргамел

    23. mart 2022. | 21:40

    Највеће слано језеро у Србији, јел то значи има још сланих језера ! ?

    Podelite komentar