• 8
 ≫ 

Trstenik je grad dobrih ljudi, vina i bogate istorije: Turistički biser Rasine

 ≫ 

Grad je dobio ime po trsci koja je rasla uz obale Morave, a za zaštitni znak Trstenika – vinovu lozu, zaslužni su Rimljani koji su ovde doneli prve čokote

  • 8
Trstenik

Foto: Ivan Strahinić

U plodnoj i živopisnoj dolini Zapadne Morave, u Rasinskom okrugu, šezdesetak kilometara od Čačka nalazi se Trstenik, metoh zadužbine kneza Lazara.

Grad koji je turistički dugo bio nepravedno zapostavljen na mapi Srbije i kom je turističku slavu „otimala“ obližnja Vrnjačka Banja ima mnogo toga da ponudi posetiocima, počev od antičkih lokaliteta, preko svetinja moravske arhitektonske škole, starih zdanja i spomenika, do kulturnih i zabavno-sportskih manifestacija.

Grad je dobio ime po trsci koja je rasla uz obale Morave, a za zaštitni znak Trstenika – vinovu lozu, zaslužni su Rimljani koji su ovde doneli prve čokote i utrli put proizvodnji grožđa i vina.

Trsteničko vinogorje danas je jedan od najvećih vinogradarskih regiona u zemlji.

Pored manastira Ljubostinja i Veluće, koje turisti ne zaobilaze kad dođu u ovaj kraj Srbije, Trstenik se može pohvaliti i prvom crkvom u neomoravskom stilu. Reč je o crkvi Svete Trojice, nastaloj između 1989. i 1900. godine, sa fasadom ukrašenom po ugledu na Lazaricu.

U porti ove crkve, čiji se zvonik uzdiže 33 metra, posađena je i vinova loza sa Svete gore, za koju u narodu postoji verovanje kako pomaže parovima da dobiju potomstvo.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Toma

    31. mart 2022. | 19:23

    Kao rodjeni trsteničanin, tačnije Bogdanje, legentarno mesto Devet Jugovića, to je metropola hidraulike i pneumatike!!! U svetu čuvene, Prve petoletke,, gde je homologovan program za čuveni američki avion,, Boing-737,, ,?!Kupolu za HRAM SVETOG SAVE, podigla je specijalna hidraulika Petoletke, gde sam lično informativno zabelizio istorijski trenutak. Petoletka je u staroj Jugoslaviji bila kult metalaca u 13 zanimanja. Pa tako na svim Saveznim takmičenjima ima 26 prvaka i 48 SRBIJE.?! Grad je tik uz Zapadnu Moravu.Dakle, Trstenik sa 52 sela prestavlja, industrijsko-poljopirivredno-turistički region u ovom delu Balkana i mnogo šire?! Samo tri kilometra od Trstenika je čuveni manastir Ljubostinja,sa leve strane je grob Carice Milice, a sa desne grob prve srpske pesnikinje Jefimije. Turcu su za vreme rata unistili 95 posto ikona, jedino je ostala gore u kupoli isceljenje Rastavljenog?! Trstenik je oaza mira,sporta kulture, rada...dobro došli u grad budućnosti i sreće... Živela Srbija!!!

    Podelite komentar

  • Coa

    31. mart 2022. | 18:32

    Trstenik turistički biser hahahhahahahaha

    Podelite komentar

  • Qwert

    31. mart 2022. | 19:46

    Pa to da su dobri ljudi nisam bas siguran. Znam zene iz Trstenika koje magijom vezuju muzeve. To im je adut izgleda najaci

    Podelite komentar