Trstenik je grad dobrih ljudi, vina i bogate istorije: Turistički biser Rasine

Grad je dobio ime po trsci koja je rasla uz obale Morave, a za zaštitni znak Trstenika – vinovu lozu, zaslužni su Rimljani koji su ovde doneli prve čokote

Komentari

 • Јелена В.

  Трстеник је име добио по старословенској речи "трс" што значи чокот винове лозе, али винову лозу нису у Трстеник донели Римљани! Она у ове крајеве стиже тек у средњем веку.

  1
  0

  Podelite komentar

 • Qwert

  Pa to da su dobri ljudi nisam bas siguran. Znam zene iz Trstenika koje magijom vezuju muzeve. To im je adut izgleda najaci

  8
  26

  Podelite komentar

  • Ljiljana

   @Qwert

   Prijatelju, od svega ponudjenog ti si upoznao zene koje se bave crnom magijom 🤣

   1
   0

   Podelite komentar

 • Toma

  Kao rodjeni trsteničanin, tačnije Bogdanje, legentarno mesto Devet Jugovića, to je metropola hidraulike i pneumatike!!! U svetu čuvene, Prve petoletke,, gde je homologovan program za čuveni američki avion,, Boing-737,, ,?!Kupolu za HRAM SVETOG SAVE, podigla je specijalna hidraulika Petoletke, gde sam lično informativno zabelizio istorijski trenutak. Petoletka je u staroj Jugoslaviji bila kult metalaca u 13 zanimanja. Pa tako na svim Saveznim takmičenjima ima 26 prvaka i 48 SRBIJE.?! Grad je tik uz Zapadnu Moravu.Dakle, Trstenik sa 52 sela prestavlja, industrijsko-poljopirivredno-turistički region u ovom delu Balkana i mnogo šire?! Samo tri kilometra od Trstenika je čuveni manastir Ljubostinja,sa leve strane je grob Carice Milice, a sa desne grob prve srpske pesnikinje Jefimije. Turcu su za vreme rata unistili 95 posto ikona, jedino je ostala gore u kupoli isceljenje Rastavljenog?! Trstenik je oaza mira,sporta kulture, rada...dobro došli u grad budućnosti i sreće... Živela Srbija!!!

  47
  0

  Podelite komentar

  • D

   @Toma

   A Manastir Veluće?

   4
   0

   Podelite komentar

  • Prof Ljuba

   @Toma

   Bravo za akademski komentar.

   0
   0

   Podelite komentar

  • Ivan

   @Toma

   Toma je moj prijatelj,ako neko poznaje istoriju Trstenika i okoline to je on,analitičar po profesiji i čovek iz naroda koji se iz tog kraja otisnuo u beli svet i dospeo do grotla svetske moći i politike. Veliki pozdrav mom iskrenom prijatelju!

   3
   0

   Podelite komentar

 • Coa

  Trstenik turistički biser hahahhahahahaha

  12
  25

  Podelite komentar