• 0

Najveća populacija jelena u našoj zemlji živi na području "srpskog Amazona"

Bačko Podunavlje deo je rezervata biosfere, simbolično nazvanog Evropski Amazon, koji se odnosi na površinu rezervata biosfere na teritoriji kako naše zemlje, tako i Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Austrije

  • 0
Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Da i Srbija ima Amazon, dokaz je rezervat biosfere Bačko Podunavlje, koji se smatra jednom od najbolje očuvanih ritsko-močvarnih celina na celom toku reke Dunav.

Nalazi se u severozapadnom delu Vojvodine. Počev od 2017. godine je upisan na Svetsku listu rezervata biosfere, u okviru programa „Čovek i priroda“.

Deo je rezervata biosfere simbolično nazvanog Evropski Amazon, koji se odnosi na površinu rezervata biosfere na teritoriji kako naše zemlje, tako i Mađarske, Hrvatske, Slovenije i Austrije.

Rezervat biosfere na levoj obali Dunava

Područje koje ima nemerljiv ekološki, ali i istorijski značaj i zvanično je priznato u okviru programa UNESCO-a, sa ciljem ukazivanja na uravnotežen odnos između čoveka i prirode, naziva se rezervatom biosfere. Upravo to su karakteristike koje Bačko Podunavlje nesporno ima.

Teritorijalno, "srpski Amazon" se prostire na području nekoliko vojvođanskih opština, i to Bačke Palanke, Sombora, Bača, Odžaka i Apatina.

Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Postoje četiri zaštićena područja na prostoru samog rezervata, među kojima je možda najpoznatiji Specijalni rezervat prirode Karađorđevo.

Bačko Podunavlje karakteriše velika raznolikost život sveta. Osim rukavca i ada, tu su i plavne livade, peščane rečne obale i šume. Ukupne je površine nešto veće od 176.000 hektara.

Smatra se da je područje ovog specijalnog rezervata u gornjem toku reke Dunav u našoj zemlji najbolje očuvano.

Izuzev šišmiša i vidre, ovde obitava i najveća populacija jelena u našoj zemlji, a na području Bačkog Podunavlja nalazi se i stanište leptira. Tačnije, 156 vrsta leptira obitava na ovom području. Crne rode, orlovi belorepani, čaplje, veliki kormorani i patka njorka tek su neke od životinjskih vrsta koje se mogu sresti u Bačkom Podunavlju.

Bajski kanal je kanal koji se nalazi u mađarskom i vojvođanskom delu Bačke. Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Na ovom području obitava 230 vrsta ptica, 55 vrsta riba, 51 vrsta sisara, 11 vrsta vodozemaca i devet vrsta gmizavaca, kao i brojne vrste beskičmenjaka. Više od 30 životinjskih vrsta, koje obitavaju u "srpskom Amazonu", zbog prirodne retkosti, upisano je na Preliminarnu listu flore Srbije.

Od biljnih vrsta, pored ostalih, se ovde mogu videti jezičasti ljutić, močvarni kaćun i lokvanji, beli i žuti lokvanj.

Za sve ljubitelje rekreacije u ovoj oazi prirode se razvijaju i aktivnosti zasnovane na principima održivog turizma, poput biciklističke ture kroz „Evropski Amazon“, koja prati tok tri reke – Mure, Drave i Dunava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja