• 0
 ≫ 

Mnogi nisu čuli za najveće termalno jezero u Evropi iako se nalazi u našem komšiluku

 ≫ 

Često se može čuti da ga nazivaju "mađarskim morem"

  • 0
Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/eszthelydronphoto

Uprkos neverovatnim pejzažima, bogatim vinogradima i brojnim pešačkim rutama, ali i festivalima hrane koji se ovde održavaju, mnogi turisti nisu čuli za Balaton. Zapravo većina onih koji odluče da upoznaju Mađarsku fokus usmerava na Budimpeštu.

Tek nešto više od sat vremena vožnje od mađarske prestonice nalazi se najveće jezero na području centralne Evrope. Živopisno mesto koje Mađari iz drugih delova zemlje generacijama posećuju.

Često se može čuti da ga nazivaju Mađarskim morem. Dugo čak 77 kilometara i široko 14 metara, ovo jezero je zbog ne tako velike dubine idealno i za kupanje. Podjednako su zanimljive i aktivnosti oko jezera. Od istraživanja palate Feštetiks do uživanja u ukusima lokalnih vina, spravljenih od grožđa iz vinograda oko Balatona, mnogo je razloga za posetu ovoj destinaciji u obližnjoj Mađarskoj.

Jezero Balaton, Mađarska Foto: Pixabay/elstef

Najveće termalno jezero na evropskom tlu

Na svega nekoliko kilometara od Balatona nalazi se jezero Heviz, najveće termalno jezero na celom svetu. Ujedno je i jedna od najpopularnijih destinacija u Mađarskoj kada je u pitanju zdravstveni turizam.

Ukoliko odlučite da posetite Balaton, ne bi trebalo da propustite da uživate u ukusima lokalnih vina. Na površini većoj od devet hiljada hektara, na severnoj, brdovitoj strani jezera, nalaze se bogati vinogradi. Najveći broj vinarija u celom regionu nalazi se upravo tu.

Vina iz ovog kraja su posebno na ceni zbog i klimatskih karakteristika. Vinogradi su zaštićeni od severnih vetrova, dok u isto vreme prohladni povetarac iz pravca jezera uspeva da očuva kiselost grožđa.

Uživajte u istoriji ovog regiona

U blizini zapadne obale jezera, u Kesthelju se nalazi se zamak Feštetiks, koji se smatra najposećenijom palatom u celoj zemlji. Godišnje je poseti oko 200.000 ljudi.

Više od jednog veka trajala je gradnja ove velelepne palate, koja je započeta 1745. godine. Smatra se da su najlepši delovi zamka na drugom spratu. Biblioteka sa više od 90.000 knjiga, drveno spiralno stepenište i omanja kolekcija antičkih globusa posebno privlače posetioce ovog zdanja, navodi Euronews.

Zanimljive aktivnosti

Biciklistička staza Balaton sastoji se uglavnom od kraćih staza, a u brojnim gradovima na obali jezera se nudi usluga iznajmljivanja bicikala. Ukupna dužina staza je 210 kilometara, pa turisti koji odluče da ih sve posete treba da izdvoje dovoljno vremena i naravno, da budu u dobroj kondiciji. Na obalama jezera ima sasvim dovoljno ugostiteljskih objekata, u kojima se biciklisti mogu okrepiti.

Festival ribe i vina je jedan od zanimljivih događaja, koji se održava na šetalištu Tagore u mestu Balatonfired, dok se Zamardi festival gurmanluka i piva održava na istoimenoj obali i pruža mogućnost posetiocima da uživaju u ukusima lokalnih specijaliteta i zanatskim pivima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja