• 1
 ≫ 

Crkva-brvnara kod sela Četereže obnovljena je po uzoru na čuvenu Pokajnicu

 ≫ 

U crkvenom okruženju postoji mnogo izvora za koje narod veruje da su lekoviti

  • 1
Žabari Foto: Ivan Strahinić

Pokraj puta Žabari – Petrovac na Mlavi, pre više od dva veka podignuta je crkva-brvnara Rođenja Bogorodičnog i Svete Trojice u ataru sela Četereže.

Ova svetinja obnovljena je 2000. godine po uzoru na Pokajnicu, koju je 1818. godine vojvoda Vujica Vulićević podigao u znak pokajanja jer je učestvovao u ubistvu kuma Karađorđa Petrovića.

Crkva-brvnara u ataru selu Četereže ubraja se u najstarije hramove tog tipa u Srbiji. Podignuta je 1805. godine, sa zidovima od hrastovih talpi podignutih na temelju od neobrađenog kamena. Ktitor do danas nije poznat. Po jednom predanju, podigao ju je izvesni Janko, jer je na tom mestu video neobičnu svetlost. Po drugom predanju, crkvu-brvnaru podigla su braća koja su se u Četereže doselila iz Čuruga.

U neposrednoj blizini crkve-brvnare 1854. godine podignuta je nova crkva Rođenja Bogorodičinog. U vreme kad je sagrađena, ova svetinja bila je treća po veličini u Kneževini Srbiji, posle Saborne crkve u Beogradu i one u Smederevu.

I dok je zidana crkva opstala, crkva-brvnara je porušena i na istom mestu obnovljena, a potom i osveštana pre dve decenije. U narodu je poznata kao "mala Pokajnica", jer izgledom podseća na kopiju crkve-brvnare kod Velike Plane.

U okruženju obe svetinje postoji mnogo izvora za koje narod veruje da su lekoviti.

(Ona.rs)

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Колувија

    3. april 2022. | 18:07

    кад ће Четерешко прело?

    Podelite komentar