• 1
 ≫ 

Kanjon Jerme – srpski Kolorado: Sunce i strme litice koje grle reku stvaraju čudesne doživljaje

 ≫ 

Ako se odvažite na planinarenje, posebno kad Jerma nabuja i dostigne dubinu od dva metra, moći ćete da doživite svu snagu reke koja zvukom podseća na vodenu grmljavinu

  • 1
Kanjon Jerme Foto: Ivan Strahinić

U trouglu između Pirota, Dimitrovgrada i Babušnice, između Grebena i Vlaške planine nalazi se kanjon Jerme, jedan od najužih kanjonskih useka u Evropi. Ova klisura u Srbiji je proglašena specijalnim rezervatom prirode.

Do pre 95 godina kanjon Jerme bio je potpuno neprohodan, a onda je probijena trasa železnice uskog koloseka koja je pre nekoliko decenija zamenjena asfaltnim putem.

Kanjon pun strmih litica nastao je dejstvom tektonskih i kraških aktivnosti i vodene erozije.

U zavisnosti od toga u koje doba dana krenete kanjonom Jerme, zahvaljujući igri svetlosti i senki moći ćete da vidite različite obrise na stenama. Mnogi su se zaklinjali da su na kamenim gromadama koje su obgrlile Jermu viđali ljudska lica koja su nestajala kako bi se sunce pomaljalo, a stene usled nedostatka svetlosti menjale boje.

U širem delu korita, posebno tokom leta, dubina Jerme ne prelazi desetak centimetara.

S druge strane, ako se odvažite na planinarenje u klisuri, posebno kad Jerma nabuja i dostigne dubinu od dva metra, moći ćete da doživite svu snagu reke koja zvukom podseća na vodenu grmljavinu.

Posebno je atraktivno penjanje do vrha Panica, najviše tačke Vlaške planine. Ali, ukoliko niste vešti u ovoj aktivnosti, bolje se ne usuđujte da krenete put Panice. Jer, uspon je težak, tim pre što su stene gotovo vertikalne i iziskuju posebnu spretnost, ali i sreću da stignete do vrha i, naravno, da se bezbedno spustite u podnožje.

Ono u čemu svakako možete uživati je nestvarno lepa priroda u kanjonu Jerme. Zelenilo, čist vazduh, brojne biljne i životinjske vrste inspirisaće vas da se iznova povežete sa prirodom i podsetite koliko je ona lekovita i za telo i za dušu.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari