• 1
 ≫ 

Slapovi Sopotnice su remek-delo prirode: Raj kod Prijepolja

 ≫ 

Vrh izvora Sopotnice nalazi se na 1.150 metara nadmorske visine, a najviši slap pada sa visine od 25 metara

  • 1
Sopotnica - Prijepoplje, 365 dana kroz Srbiju Foto: Ivan Strahinić

Na obroncima planine Jadovnik, dvadesetak kilometara od Prijepolja, iznad magistralnog puta Beograd–Podgorica, nalazi se selo Sopotnica sa istoimenom rekom koja je proglašena spomenikom prirode u Srbiji.

Legenda kaže da su ovaj kraj najpre naselili ljudi sa Pešterske visoravni u potrazi za vodom. Ali, vrelo pokraj kog su se naselili iznenada je presušilo...

Primorani da potraže novo mesto na kom će živeti, u noći pred selidbu, ispod Jadovnika su, veli predanje, čuli nepoznati glas: „Birajte, ljudi, šta da vam poklonim, vodu ili sreću?“

Dvojbe nije bilo: „Vodu nam daruj, a sreću ćemo sami stvarati!“

Tako je, po legendi, kroz selo počela da teče voda, a vredni meštani podigli su vodenice koje se i danas mogu videti od zaravni u selu do raskošnih vodopada.

Vrh izvora Sopotnice nalazi se na 1.150 metara nadmorske visine, a najviši slap pada sa visine od 25 metara. Ostali vodopadi spuštaju se sa visine od 19 metara do 23 metra, stvarajući iskričave vodene zavese čije se kapljice poput bisera rasipaju po raskošnom drveću, žbunju, poljskom cveću i mahovini koje ovde ima više od 50 vrsta.

Raritet Sopotnice je kamen siga koji je toliko mekan da se može seći. Eksploatacija ovog kamena je zabranjena, kako ravnoteža jedinstvenog ekosistema ne bi bila narušena.

Ako vas put nanese do Jadovnika, nemojte propustiti da posetite Sopotnicu. Vreme provedeno u netaknutoj prirodi, kraj veličanstvenih slapova reke koja huči, biće vredno svakog pređenog koraka.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Bole

    4. april 2022. | 18:55

    Preporucujem svima koji vole lepu prirodu i odlicnu hranu da posete Prijepolje i ostanu 2-3 noci.

    Podelite komentar