• 0
 ≫ 

Čemernik je prekriven lekovitim biljem i idealan za početnike u planinarenju

 ≫ 

Zaštitni znak planine nad Vlasinskim jezerom nekada su bile bukove šume, izvori i vodotokovi, a danas je to raskošno bilje koje opija svojim mirisima

  • 0
Planina Cemernik - Vlasinsko jezero Foto: Ivan Strahinić

Na jugu Srbije, iznad Vlasinskog jezera, prostire se Čemernik, planina koja je dobila ime po otrovnoj biljci čemerici koja ovde raste u izobilju.

Zbog uspona koji mogu da savladaju i početnici, Čemernik je većini posetilaca Vlasinskog jezera prva planina do čijeg su vrha stigli.

Najviši vrh je Veliki Čemernik, koji se nalazi na 1.638 metara nadmorske visine, a planinarima su zanimljivi još i Kula (1.622 metra), Mali Čemernik (1.596 metara), Ostrozub (1.546 metara) i Pavlova gramada (1.469 metara).

Čemernik se prvi put pominje u biografiji despota Stefana Lazarevića 1431. godine, u kojoj je navedeno kako je Bajazitov sin sultan Musa, u vojničkom pohodu od Sofije do Vranja i Novog Brda, prešao preko “planine glagoljemaja Čemernik”.

Legenda kaže da je planina dobila ime u godini Kosovskog boja, i to baš zbog biljke koja se može videti gotovo na svakom koraku na Čemerniku. Predanje veli da je na poziv kneza Lazara vojvoda Dejan skupio vojsku, ali je zastao u Vilinom lugu. Pošto su dugo putovali, došavši na prostor današnjeg Čemernika, vojnici su omamljeni mirisom bilja koje je prekrivalo padine legli i zaspali. Zbog toga su i zakasnili da se priključe ostalim vojnicima, pa je vojvoda Dejan gorko zaplakao uz reči:

- Eh, crna i čemerna travo, večno crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava, te za boj zadocnismo i carstvo izgubismo.

Od tada se planina zove Čemernik, a Vilin lug je postao Crna Trava.

Bukove šume, izvori i vodotokovi nekada su bili zaštitni znak Čemernika. Poslednjih godina, zbog neplanske seče stoletnih šuma, brojni izvori su presušili, ali zato bogatstvo biljnih vrsta očarava svakog ko kroči na ovu planinu.

Gorocvet, kleka, jagorčevina, borovnice, hajdučka trava i kantarion poput tepiha prekrivaju planinu iznad Vlasinskog jezera. Čemerika je, podrazumeva se, dominatna.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja