• 2
 ≫ 

Bukova prašuma na planini tužnog imena: Kukavica je vazdušna banja i rezervat prirode

 ≫ 

Bogatstvo biljnog sveta uslovljeno je brojnim izvorima, rečicama i potocima koji se slivaju niz padine planine na kojoj turizam još nije razvijen

  • 2
Planina Kukavica Foto: Ivan Strahinić

Na jugoistoku Srbije, uz obale Južne Morave i Veternice, od Leskovca do Vranja proteže se planina Kukavica, sa vrhom Vlajna koji se nalazi na 1.442 metra nadmorske visine.

Obrasla je gustom borovom i hrastovom šumom i prekrivena lekovitim biljem, divljim malinama, kupinama i pečurkama.

Bogatstvo biljnog sveta ne bi bilo toliko raskošno da na Kukavici nema mnoštvo izvora, rečica i potoka. Slivaju se sa svih strana planine, poput penušavog krvotoka koji napaja zemljište na padinama.

Severnom stranom planine teče reka Vučjanka, čije je korito puno vodopada, slapova i virova. Ova reka, brza i neukrotiva, formirala je kanjon dužine dva kilometra, usečen između vrhova Kitka i Samaric.

Kako u okolini Kukavice nema fabrika, tako je ovaj deo Srbije proglašen vazdušnom banjom.

Na predlog Republičkog zavoda za zaštitu prirode 1980. godine istočna padina Kukavice dobila je status strogog rezervata prirode. Ovaj status zavredela je zbog najvećeg rezervata čiste bukove šume prašumskog karaktera.

Kukavica bi mogla da postane i značajan planinski turistički centar. Dok se to ne dogodi, u lepotama ove planine uživaće samo istinski ljubitelji prirode koji ne vape za klasičnim turističkim sadržajima.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Izgleda kao da je iz bajke i prikazuje svu snagu prirode: Da li je ovo najmagičnija šuma na svetu?

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Predrag

    12. april 2022. | 13:37

    Kukavica je prelepa planina,ima potencijala za turizam,ali naravno nije iskorisceno kako treba,kao i sve kod nas u Srbiji...nazalost...

    Podelite komentar

  • Slobodan

    10. april 2022. | 09:36

    Pored navedenog u tekstu važno je dodati da se na vrhovima kukavice nalaze velike površine smrčove šume.Postoje i dva planinara doma,jedan u nadležnosti Šumadija Han a drugi Leskovački. Prilaz iz pravca Hana je asfaltiranje šumski put.Sa Vučjanske strane je šumski put makazama koji se redovno održava ali je uglavnom dostupan terenskim vozilima.Postoje još prilaza do vrha ali nepoznajem detalje. U svakom slučaju vredi posetiti sam vrh Kukavice i veoma jeftino prenoćište uz upotrebu kuhinje.

    Podelite komentar