• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo na ovom mestu u Srbiji čovek nije umešao prste: A tako će izgleda i da ostane

Vreme čitanja: oko 1 min.

I ne samo je na području Vinatovače zabranjeno seći stabla, nego je čak zabranjeno i brati bilje

  • 0
Prašuma Vinatovača, Srbija Foto: Shutterstock

S obzirom na to da je u pitanju područje koje se nalazi pod izuzetno strogim režimom zaštite, to zapravo znači da će prašuma Vinatovača i dalje ostati netaknuta. Da, dobro ste pročitali. U Srbiji zaista postoji prašuma. Doduše, možda ne baš kao ona kakvu zamišljamo, ali ipak prašuma.

Dozvolu Zavoda za zaštitu prirode, kako navodi „Serbia.com“, mora dobiti najpre svako ko želi da poseti ovaj predeo, zaista neverovatnih prirodnih lepota. I ne samo je na području Vinatovače zabranjeno seći stabla, nego je čak zabranjeno i brati bilje.

Bez uticaja čoveka

Koliko je u pitanju zaštićeni prostor, jasno ukazuje i podatak da apsolutno nijedno stablo na području prašume Vinatovače ne sme da bude posečeno. Ali ako ste misli da je to jedini način zaštite, prevarili ste se. Zapravo odavde nijedno stablo ne sme da bude ne samo posečeno, nego čak ni pomereno. O tome da se neko stablo nosi, nema ni govora, naravno.

Prašuma Vinatovača, Srbija Foto: Shutterstock

Logično se nameće pitanje, šta se onda događa sa stablima koja jednostavno, usled spoljnih uticaja ili neke bolesti, sama padnu?

Apsolutno ništa! Ostajeu upravo na mestu na kome su i pala, jer ona su deo Vinatovače.

Viševekovna stabla

Starost pojedinih stabala bukve, koja rastu na području Vinatovače procenjena je na čak 350 godina. Zato i ne čudi što dostižu visinu od čak 45 metara. Sama prašuma, jedina takve vrste u našoj zemlji, leži na prostoru između 640 i 800 metara nadmorske visine.

Prašuma Vinatovača, Srbija Foto: Shutterstock

Kroz prašumu protiče i potok, koji nosi naziv Vinatovac i koji je pritoka reke Resave.

I mada nema nikakve sumnje da je sasvim dovoljno prilikom posete istoku naše zemlje videti izbliza ovaj predeo, koji je zaista jedinstven, dodatnu draž Vinatovači pruža i okolina. Resavska pećina, srednjevekovni manastir Manasija i grad Despotovac, samo su neke od lokacija koje se nalaze u okolini Vinatovače i koje mogu biti interesantne za posetu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Resavska pećina je prava turistička atrakcija, godišnje je poseti preko 50.000 ljudi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja