• 0
 ≫ 

Poluostrvo Atos idealan je izbor za ljubitelje mirnog odmora

 ≫ 

Odsustvo gužve, lepe plaže, sasvim dovoljno sadržaja za odmor u pravom smislu te reči u velikoj meri opisuju letovališta u ovom delu Grčke

  • 0
Atos, Sveta Gora, Grčka Foto: Shutterstock

Ne samo da je poluostrvo Atos, koje predstavlja treći krak ili „prst“ u regiji Halkidiki poznato kao svojevrsna monaška republika koja, iako na teritoriji Republike Grčke, zapravo ima svoju autonomiju, već je naročito poslednjih godina aktuelno i kao odličan izbor za letnji odmor.

Istini za volju, neposredno pre „kapije Svete Gore“, kako se mesto Uranupolis često naziva, nalaze se samo dva letovališta, Nea Roda i Jerisos. Metoh manastira Hilandar, manastir Kakovo, nalazi se u blizini, kao i ostrvce Amuljani, koje je sve atraktivnije za turiste, ljubitelje avanture.

Ipak, kao osnovni razlog zašto biraju baš Atos za letovanje, turisti uglavnom navode mir koji tamo osećaju. Odsustvo gužve, lepe plaže, sasvim dovoljno sadržaja za odmor u pravom smislu te reči u velikoj meri opisuje letovališta u ovom delu Grčke.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Halkidiki local (@halkidikilocal)

Jerisos

Smešteno u severoistočnom delu Atosa, ovo letovalište je verovatno i najposećenije u tom delu zemlje. Od Soluna je Jerisos udaljen tek nešto manje od 120 kilometara.

Plaža u ovom letovalištu je ponosni nosilac „Plave zastavice“, koja se dodeljuje na nivou Evropske unije. Prekrivena peskom zlatne boje, dovoljno je duga i prostrana da svako može naći mesto da na njemu uživa.

Manastir Kakovo udaljen je oko 9 kilometara od Jerisosa Foto: Z.V./Manastir Kakovo udaljen je oko 9 kilometara od Jerisosa

Iako ovde vredi probati sve lokalne gastronomske specijalitete, ipak je Jerisos najpoznatiji po vrlo ukusnim specijalitetima od ribe. Osim taverni, uz obalu se nalaze i drugi ugostiteljski objekti, kao i šetalište.

Ako krenete u pravcu mesta Olimpijada, naići ćete na neke od najlepših plaža u ovom delu Halkidikija. Duga peščana plaža Kuri je jedna od njih. A tu je i plaža Kakudia, poznata po granitnim stenama koje se nalaze u moru, zatim plaže Gurgurus, Zepko i Proti Amudia, te plaže Vina, Kefala i Sikia.

Nea Roda

Omanje letovalište na jugu poluostrva smešteno je na pola puta između Jerisosa i Uranupolisa. Oko 120 kilometara je Nea Roda udaljena od Soluna.

Mesto su osnovali Grci sa područja Male Azije. Tačnije iz mesta Rode, na poluostrvu Kizinikis, koje zapljuskuju vode Mramornog mora, te otuda prefiks „nea“ u značenju „nova“. Smatra se da su upravo oni doneli čudotvornu ikonu Device Marije, koja je i zaštitnica Nea Rode. Ova ikona danas se čuva u crkvi posvećenoj Presvetoj Bogorodici, koja se nalazi u centralnom delu mesta, u kome živi tek oko 1.200 stanovnika.

Iako je u pitanju omanje letovalište, u njemu ima sve što je potrebno posetiocima. Osim odličnih plaža i prirodne luke, tu su i suvenirnice, lekarska ordinacija i apoteka, trgovine.

Uranupolis, Atos, Grčka Foto: Shutterstock

Uranupolis

Ako ste u potrazi za mestom koje nudi i mir i zanimljive sadržaje, onda je Uranupolis definitivno dobar izbor. Kombinacija planinskog pejzaža i mora čini ga neodoljivim.

Slobodno preveden kao „nebeski grad“, Uranupolis je poznat i po luci iz koje polaze brodovi do manastira, a i oni koji tokom sezone nude turistima mogućnost da sa pristojne udaljenosti uživaju u lepoti svetogorskih manastira.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Anthony Papadopoulos (@anton_papof)

Osim uživanja u nekom od lokalnih barova i kafića na plaži, turistima se nude i mnogi vrlo ukusni gastronomski specijaliteti. Najcenjeniji su oni pripremljeni od ribe, ulovljene u zalivu Atos. Na raspolaganju su im i različiti sportovi na vodi. Gostoprimstvo lokalnog stanovništva ovde je vrlo uočljivo, te nema sumnje da će u Uranupolisu uživati svi turisti.

U dužini od oko pet kilometara, počev od oblasti luke Tripiti, prostiru se plaže Uranupolisa. Karakteriše ih čista voda i dobra organizovanost. Među njima je najpoznatija plaža Arsanas, koja se nalazi tik uz početak svetogorske teritorije. Prekrivena je sitnim kamenjem mahom bele boje i sa nje se pruža nestvaran pogled prema Svetoj Gori.

Ostrvo Amuljani, Atos, Grčka Foto: Shutterstock

Ostrvce Amuljani

Naspram Tripitija nalazi se jedino naseljeno ostrvo u oblasti Halkidikija. Na Amuljaniju danas živi oko 500 stalnih stanovnika. U prošlosti je ovo ostrvce bilo u posedu svetogorskog manastira Vatoped, a od turskog genocida u Maloj Aziji, naseljavaju ga Grci koji su izbegli sa tog područja. Na Amuljaniju postoje svi sadržaji potrebni za život, a stanovništvo se bavi turizmom i ribarstvom.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Ammouliani Island Chalkidiki (@ammoulianiisland)

Iako je poseta ovom ostrvcetu interesantna sama po sebi, mnogi turisti se odlučuju da upravo ovde uživaju u sunčanju i kupanju, budući da je Amuljani poznat po odličnim plažama. Najpoznatije među njima su: Agios Georgios, Alikes, Megali Amos, Karagatsia i Drenia. Na Amuljaniju postoje i brojne manje uvale.

Plaža Alikes se nekako izdvojila među njima. Osim po kristalno čistoj vodi, poznata je i po finom pesku, kojim je prekrivena. Turistima su ovde na raspolaganju mnoge zanimljive aktivnosti, ali i brojni ugostitejski objekti. Tek oko 15 minuta traje vožnja feribotom do ovog ostrvceta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja